RTV Oost is afgelopen zomer de wateren van Noordwest-Overijssel op gegaan om het leven van waterbewoners in beeld te brengen. Het resultaat is een zevendelige serie waarin één vraag centraal staat: wat betekent het om te leven op het water? Deze week: aflevering 7, helaas alweer de laatste, over Rokus.

Filmmaker Tamino Parren is degene die de serie vanuit zijn productiebedrijf Vis Filmproducties in opdracht van RTV Oost heeft geproduceerd. Hij probeert in elke aflevering te ontrafelen waarom mensen kiezen voor deze levensstijl. Zonderen waterbewoners zich bewust af van de gangbare woonvormen? Of is het juist een hechte gemeenschap? En waarin zit nou eigenlijk de aantrekkingskracht van het water?

Tikkie apart

In alweer de laatste aflevering van de miniserie staat de oude zeebonk Rokus uit Blokzijl centraal. Hij is een tikkie apart, althans: dat zegt hij zelf. Hij moet zijn klipperaak uit 1911 voorzien van isolatiemateriaal. Dat gaat allemaal goed, maar als hij binnen is, heeft hij een probleempje.

Rokus is zijn hele leven alleen gebleven, maar zijn liefde voor het schip is voor altijd. Deze laatste aflevering is vorig jaar herfst gefilmd, dus deze waterbewoner moest zijn schip voorbereiden op de winter. Hoe gaat dat proces?

Dit was de laatste aflevering van de serie over waterbewoners die verscheen op het YouTube-kanaal van RTV Oost. Je kunt de vorige afleveringen hier terugkijken.