RTV Oost is afgelopen zomer de wateren van Noordwest-Overijssel op gegaan om het leven van waterbewoners in beeld te brengen. Het resultaat is een zevendelige serie waarin één vraag centraal staat: wat betekent het om te leven op het water? Deze week: aflevering 5, over Joke.

Filmmaker Tamino Parren is degene die de serie vanuit zijn productiebedrijf Vis Filmproducties in opdracht van RTV Oost heeft geproduceerd. Hij probeert in elke aflevering te ontrafelen waarom mensen kiezen voor deze levensstijl. Zonderen waterbewoners zich bewust af van de gangbare woonvormen? Of is het juist een hechte gemeenschap? En waarin zit nou eigenlijk de aantrekkingskracht van het water?

Koop een boot…

De vijfde aflevering gaat over Joke, die trouwens ook in de volgende aflevering centraal staat. Sinds het overlijden van haar man vorig jaar woont ze alleen op hun woonboot. Aangezien de boot een ijzeren onderdek heeft, moet ze om de zes jaar naar de scheepswerf voor onderhoud. Dat is een pittige klus die haar man altijd deed, en die ze nu dus zelf moet oplossen. Deze eerste aflevering legt de basis voor het verlies dat Joke met zich meedraagt.

Elke zondag komt er op het YouTube-kanaal van RTV Oost een nieuwe aflevering van de serie over waterbewoners online. De afleveringen worden de maandag erna tussen 14.00 en 17.00 uur herhaald op RTV Oost, maar je kunt ze ook hier terugkijken.