RTV Oost is afgelopen zomer de wateren van Noordwest-Overijssel op gegaan om het leven van waterbewoners in beeld te brengen. Het resultaat is een zevendelige serie waarin één vraag centraal staat: wat betekent het om te leven op het water? Deze week: aflevering 3.

Filmmaker Tamino Parren is degene die de serie vanuit zijn productiebedrijf Vis Filmproducties in opdracht van RTV Oost heeft geproduceerd. Hij probeert in elke aflevering te ontrafelen waarom mensen kiezen voor deze levensstijl. Zonderen waterbewoners zich bewust af van de gangbare woonvormen? Of is het juist een hechte gemeenschap? En waarin zit nou eigenlijk de aantrekkingskracht van het water?

Onzichtbare waterbewoner

In de derde aflevering maken we kennis met Ansfried. In zijn reusachtige Zeeuwse klipper ontdekken we een bijzondere inrichting. Door de ziel van het schip drijft langzaam het karakter van de bewoner naar de oppervlakte – en zijn verlangen naar ruimte en vrijheid.

Die bewoner is Ansfried, eigenlijk een soort van onzichtbare waterbewoner. Ansfried behoort nog tot de ‘oude cultuur’, een oudere generatie waterbewoners die het geluk hebben hun woning te hebben gekocht in een tijd waarin wonen op het water nog niet populair was en de woningen spotgoedkoop waren.

Dat is inmiddels wel anders, vertelt Ansfried. De zoek naar de vrijheid van het water is toegenomen, terwijl het aantal ligplaatsen juist aan banden is gelegd. De waarde, zo stelt Ansfried, is omhoog gespoten. ‘Daardoor is de oude cultuur verdwenen, maar ik ben erin blijven hangen omdat ik hier toch al lag.’

Elke zondag komt er op het YouTube-kanaal van RTV Oost een nieuwe aflevering van de serie over waterbewoners online. De afleveringen worden de maandag erna tussen 14.00 en 17.00 uur herhaald op RTV Oost, maar je kunt ze ook hier terugkijken.