RTV Oost is afgelopen zomer de wateren van Noordwest-Overijssel op gegaan om het leven van waterbewoners in beeld te brengen. Het resultaat is een zevendelige serie over waterbewoners waarin één vraag centraal staat: wat betekent het om te leven op het water?

Filmmaker Tamino Parren is degene die de serie vanuit zijn productiebedrijf Vis Filmproducties in opdracht van RTV Oost heeft geproduceerd. Hij probeert in elke aflevering te ontrafelen waarom mensen kiezen voor deze levensstijl. Zonderen waterbewoners zich bewust af van de gangbare woonvormen? Of is het juist een hechte gemeenschap? En waarin zit nou eigenlijk de aantrekkingskracht van het water?

Boswachter op het water

In de eerste aflevering van de serie staat Ronald Messemaker centraal. Hij verhuisde vanuit Den Haag naar het waterrijke gebied De Wieden om als boswachter te gaan werken. Wat bezielt een buitenstaander uit een grote stad om te gaan leven op het water? En wat doet een boswachter eigenlijk op het water?

Ronald is de enige waterbewoner in deze serie wiens huis niet letterlijk op het water ligt. Waar de andere waterbewoners vooral bezig zijn met hun woning, gaat het hier om een man die zich verbonden voelt met de natuur. En als boswachter kan hij inhoudelijk natuurlijk ook van alles vertellen over het gebied.

Elke zondag komt er op het YouTube-kanaal van RTV Oost een nieuwe aflevering van de serie over waterbewoners online. De afleveringen worden de maandag erna tussen 14.00 en 17.00 uur herhaald op RTV Oost.