In Kunst met Water komen kunstenaars aan het woord die zich laten inspireren door water in de openbare ruimte. Dit keer: de Fontein van Fortuna van kunstenaar Stephan Balkenhol, die in Sneek te bewonderen is.

Titel: Fontein van Fortuna
Bouwjaar: 2018
Materiaal: brons met coating: in het water van het Hoogend in Sneek
Opdrachtgever: Provincie Fryslân
Kunstenaar: Stephan Balkenhol
www.11fountains.nl

2018 is het jaar van Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa – en daar profiteert heel Friesland van. In het kader van deze bijzondere gelegenheid gaf de Provincie Fryslân namelijk elf kunstenaars de opdracht om een fontein te ontwerpen. Precies, voor elke stad een. De Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol, die tegenwoordig in Frankrijk woont, kreeg het water van het Hoogend bij de Waterpoort in Sneek toebedeeld. In januari presenteerde hij zijn ontwerp, waarvoor hij zich liet inspireren door de periodes van grote rijkdom en armoede in Sneek.

Stephan Balkenhol

Inmiddels is de fontein live te bewonderen, en wie dat doet, zal zien dat het beeld een verrassende twist kent: de in het oog springende gouden bol wordt aangedreven door het water dat uit de hoorn (des overvloeds) stroomt, en draait daardoor voortdurend om zijn eigen as. Dat symboliseert het wisselvallige van rijkdom: de inhoud van de hoorn gaat alle kanten op, waarmee Balkenhol maar wil zeggen dat je voor rijkdom niet alleen hard moet werken, maar ook een flinke dosis geluk nodig hebt. Geniet er dus van zolang het duurt, is de boodschap. Voor je het weet is de hoorn bij een ander.

Ook een bijzonder beeld gezien in of op het water? Mail naar redactie@vlotmagazine.nl.