2In Kunst met Water komen kunstenaars aan het woord die zich laten inspireren door water in de openbare ruimte. Dit keer: vistrap met fishflowforms van kunstenaar Paul van Dijk.


Titel:
Vistrap met Fishflowforms 
Bouwjaar: 2015-2017
Materiaal: cortenstaal
Waar: vistrap in de Buulder Aa in Soerendonk (Brabant)
Opdrachtgever: Waterschap De Dommel
Kunstenaar: Paul van Dijk
www.paul-van-dijk.com

Midden in de natuur, in de Buulder Aa in het Brabantse Soerendonk, ligt een tiental cortenstalen vormen die door hun natuurlijke kleur prachtig opgaan in het landschap. Ze zijn van de hand van kunstenaar Paul van Dijk, die er meer werk in heeft zitten dan hun uiterlijk doet vermoeden.

‘Ik heb veel onderzoek gedaan naar de stromingspatronen van water,’ vertelt hij. ‘Ik deed proeven in mijn atelier, observeerde water in de natuur, en woon sinds 2014 zelf op het water, in Utrecht. Dat alles leerde me dat stromend water altijd met ritmische patronen reageert op weerstand, zoals op wind, een steigerpaal, of een inkomende waterstroom. Op den duur werd ik zo enthousiast over water dat ik begon met het ontwerpen van zogenaamde Flowforms: vormen waarin water zijn ritmische gang kan gaan. In de gemeente Soerendonk in Brabant vertaalde ik dat principe naar een compleet nieuw concept: een Fishflowform, waarmee een vistrap is aangelegd.

Vistrappen worden op steeds meer plekken in Europa gebruikt om een stuw vispasseerbaar te maken, en dat was ook hier de doelstelling. Na talloze experimenten in mijn atelier en een fijne samenwerking met waterschap De Dommel en de Stichting Fishflowform, zijn er in de bypass om de stuw heen tien vormen geplaatst. Die zorgen dat het water in tien stappen afdaalt en de vissen traploos stroomopwaarts kunnen zwemmen, dwars door de flowforms heen. Dat is niet alleen goed voor de vismigratie, maar ook voor de waterkwaliteit, het ecosysteem – en natuurlijk voor de esthetische beleving van het landschap.’

Ook een bijzonder beeld gezien in of op het water? Mail naar redactie@vlotmagazine.nl.