In Kunst met Water komen kunstenaars aan het woord die zich laten inspireren door water in de openbare ruimte. Dit keer: De schroef van Archimedes van kunstenaar Tony Cragg, in het Zuiderpark in Den Bosch.

Titel: De schroef van Archimedeskunst-1
Kunstenaar: Tony Cragg
Bouwjaar: 1993
Materiaal: legering van koper, nikkel en aluminium
Waar: Zuiderpark, Den Bosch
Opdrachtgever: Gemeente Den Bosch

Watermensen denken vast dat deze fontein een scheepsschroef moet voorstellen. En dat is eigenlijk nog niet eens zo heel gek gedacht, want de schroef van Archimedes is ooit de inspiratie geweest voor de scheepsschroef. Die schroef van Archimedes was dan weer de inspiratie voor de Britse kunstenaar Tony Cragg om deze fontein te maken. Zijn uitgangspunt? De mens die het water in beweging brengt. Drie keer raden waarvoor Archimedes zijn schroef ontwierp…? Precies, om vloeistoffen in beweging te brengen.

Maar waar de schroef van Archimedes zijn nut vond in gemalen en watermolens, is de schroef van Cragg volstrekt nutteloos. Hij wordt aangedreven door een elektrische motor die het water met ongeveer dertig omwentelingen per minuut omhoogstuwt, maar dat water gaat nergens heen – en heeft dus geen enkele functie. Neemt niet weg dat die esthetische waarde groot is. Cragg ontwierp de schroef als een symbool voor de mens en het dynamische stadsleven, dat altijd in beweging is, en als symbool voor het droogmalen van de moerassen rond Den Bosch, in de zeventiende eeuw.

Ook een bijzonder beeld gezien in of op het water? Mail naar redactie@vlotmagazine.nl.