In Kunst met Water komen kunstenaars aan het woord die zich laten inspireren door water in de openbare ruimte. Dit keer: Drents Landschap van kunstenaar Wessel de Ruijter dat over de Hoogeveensche Vaart ligt.

Titel: Drents LandschapWessel de Ruijter
Bouwjaar: 2009
Materiaal: staal, aluminium en RVS
Waar: over de Hoogeveensche Vaart, tussen Noordscheschut en Krakeel (Drenthe)
Opdrachtgever: provincie Drenthe, gemeente Hoogeveen en woningbouwvereniging WoonConcept
Kunstenaar: Wessel de Ruijter
www.dewessel.com

Wie vanaf het Drentse dorpje Noordscheschut naar de Hoogeveense wijk Krakeel fietst, kan zich maar beter warm aankleden, want op de fietsbrug belandt de fietser plots in de laatste ijstijd.

Dat is althans wat kunstenaar Wessel de Ruijter beoogde toen hij de brug ontwierp. ‘Het beeld is een tijdbalk die het ontstaan van Drenthe visualiseert,’ vertelt hij. ‘Vanaf Noordscheschut zie je eerst de grilligheid van de laatste ijstijd, in het groen, en vervolgens een wat minder uitbundig, lichtblauw deel dat de ontginning gestalte geeft. Dat gaat weer over in een strakke belijning die de verstedelijking verbeeldt, en aan het eind van de rit wacht de fietser een iconische poort.

Drents LandschapDie bestaat uit twee mammoetslagtanden voor de ijstijd en twee kip-penpoten die het kleinschalige agrarische karakter van de ontginning vertegenwoordigen – en het geheel ziet er en profil uit als een golf: de tsunami van verstedelijking die momenteel over Drenthe spoelt.’

Voor De Ruijter was de brug het eerste werk waarin hij zo’n abstracte beeldtaal toepaste. ‘Voor mezelf was dat een bevrijding, maar toeschouwers konden het niet allemaal even goed plaatsen. Gelukkig kwam ik tijdens de installatie met bewoners van Krakeel in gesprek, en ontstond er begrip voor de ruige uitvoering. Daar ben ik blij mee, want het is een belangrijk beeld in mijn oeuvre. Voor mij persoonlijk een favoriet.’

 

Ook een bijzonder beeld gezien in of op het water? Mail naar redactie@vlotmagazine.nl.