In Kunst met Water komen kunstenaars aan het woord die zich laten inspireren door water in de openbare ruimte. Dit keer: Monolith van kunstenaar Zoro Feigl, op de NDSM-werf in Amsterdam.

Titel: Monolith
Kunstenaar: Zoro Feigl
Bouwjaar: 2016
Materiaal: staal, rubber, elektromotor
Locatie: NDSM-werf, Amsterdam (voorheen: o.a. Rijksluchtvaartschool, Eelde)
Opdrachtgever: InToNature 

Wie 2001: A Space Odyssey weleens heeft gezien, de beroemde sciencefictionfilm uit 1968, herkent in dit kunstwerk misschien wel de monoliet uit het begin. In die scène wordt een groep mensapen geconfronteerd met een enorme rechthoekige monoliet die in niets lijkt op hun woestijnachtige omgeving. De apen weten niet goed wat ze ermee aan moeten, maar zijn wel nieuwsgierig naar het zwarte gevaarte dat ineens in hun leefomgeving staat. Veel filmliefhebbers duiden de scène als de aanleiding voor de vooruitgang – en wat dat betreft is het symbolisch dat dit loopband-achtige kunstwerk nu op de hippe NDSM-werf in Amsterdam staat, vlak bij Schoonschip, waar as we speak woonbootgeschiedenis wordt geschreven.

Kunstenaar Zoro Feigl liet zich niet alleen inspireren door de vooruitgang, maar ook door beweging. Zijn drijfveer is het hoe: waarom beweegt iets op een bepaalde manier? Hoe komt dat? En hoe kan hij dat vertalen naar zijn werk? In dit geval heeft hij voor een verfrissende benadering gekozen: het water stroomt niet van boven naar beneden, maar van beneden naar boven over de monoliet. Dat maakt indruk en roept vragen op, net als bij de mensapen uit de film. Zo symboliseert Monolith het mysterieuze en het onverklaarbare. Alsof Feigl wil zeggen: we kúnnen niet op alles grip krijgen. En misschien is dat maar beter ook.

Ook een bijzonder beeld gezien in of op het water? Mail naar redactie@vlotmagazine.nl.