In 2014 verhuisden Iris van der Mark en Juul Steyn vanuit hun woonark in Amsterdam Oud-West naar de Borneokade in Oost. Nou ja, eerst moest het betonnen munitieschip uit de Tweede Wereldoorlog nog volledig gestript en weer opgebouwd worden. Het resultaat is een robuust gebouwd woonschip met een eclectisch interieur. Of, zoals Juul het zelf zegt: ‘Wat eenheid in stijl en vorm betreft is het verre van perfect, maar daardoor voor ons juist nagenoeg perfect. Zo blijft er ruimte om te spelen met de inrichting. En is het niet zo erg als de kinderen wat slopen.’

Tekst Juul Steyn Foto’s Maarten Brante

eclectisch interieurDoor de ruim zes meter brede glazen pui met schuifdeuren lopen binnen en buiten naadloos in elkaar over. Het plafond van de woonkamer loopt buiten nog een meter door in de vorm van een ruime overkapping. Op het hardhouten terras staan ’s zomers steevast een opblaasbad en een stel zonnestoelen.

eclectisch interieur
Aan de wand hangt een boekenkast die is gemaakt van een transportkist voor schilderijen.

eclectisch interieur De badkamer, met vloerverwarming, is volledig gestuukt met beton ciré, wat voor een robuuste uitstraling zorgt. Planten en het grote houten badkamermeubel, gemaakt van een Nooitgedagt-werkbank, brengen ook hier weer warmte in de ruimte. Het handdoekrek links is gemaakt van de zware stalen bewapening uit het schip zelf.

eclectisch interieur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iris en Juul hebben nauwelijks nieuwe meubels, niet in de laatste plaats vanwege hun twee jonge kinderen, die graag buiten de lijntjes tekenen.

eclectisch interieur
De lades van de keuken zijn voorzien van drie millimeter eiken-houtfineer, waarvan de nerven zoveel mogelijk doorlopen. Het hout zorgt voor een warm accent op de monolietvloer (gevlinderd beton).

eclectisch interieur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onder in het schip bevinden zich de ruimtes waarin de diesel na D-Day van Engeland naar Normandië werd vervoerd. De lange gang met vloerverwarming verbindt de slaapkamers, de badkamer en de bovenverdieping met elkaar. Lange ramen in het plafond laten indirect daglicht vanuit de woonkamer binnen. De oorspronkelijke betonnen constructie is op deze verdieping nog goed zichtbaar. Om stahoogte te creëren zijn de zwaarste spanten grotendeels weggezaagd en gestut met stalen U-balken.

eclectisch interieur

Een twee meter breed raam in de woonkamervloer laat indirect een prettige golf licht doorschijnen naar de badkamer onder in het schip.

Lijkt het je leuk om zelf eens op deze boot te verblijven? Dat kan. Soms. Als de familie Steyn zelf met vakantie is, wordt de boot verhuurd via www.bookahouseboat.com. Mocht deze boot niet beschikbaar zijn, dan vind je daar nog meer dan 225 andere woonboten die wereldwijd verhuurd worden.