Wie last heeft van vliegschaamte, kan deze zomer toch zorgeloos op vakantie. Met de Fair Ferry, welteverstaan: een veerdienst in de vorm van een driemaster.

Een veerdienst per zeilschip – soms zijn ideeën zo simpel dat je je afvraagt hoe het kan dat je er zelf niet op bent gekomen. In dit geval is het idee afkomstig van Karel de Boer, die al zijn hele leven zeilt. Als kind was hij vergroeid met zijn Optimist, en na de middelbare school is hij al liftend op verschillende zeiljachten van Europa naar de Cariben gevaren.

Na een studie aan de Gerrit Rietveldacademie ging Karel aan de slag als ruimtelijk ontwerper en kunstenaar. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: toen hij rond 2017 steeds meer last kreeg van vliegschaamte, zeker bij korteafstandsvluchten, besloot hij op zoek te gaan naar een alternatief. En tsja, als zeilliefhebber bleek de optelsom gauw gemaakt. Eén en één is immers nog altijd twee. Of nou ja, in dit geval drie. Want de Fair Ferry naar Londen is een driemaster.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

fair ferry

Foto: Tim Stet

Routes en schepen

In 2019 heeft Karel de lijn Rotterdam-Londen getest. Dat was een groot succes, dus in de zomer van 2020 staat dit traject opnieuw op de planning. Daarnaast gaan er dit jaar twee nieuwe routes richting Scandinavië van start. De Fair Ferry zeilt eind augustus van Kiel naar Stralsund, en in september staat Stralsund via Malmö naar Kopenhagen op de agenda.

De driemaster Artemis gaat dienstdoen voor de route Rotterdam-Londen. Het schip, met plek voor 32 gasten, heeft zowel twee- als driepersoonshutten die allemaal zijn voorzien van een douche en toilet. Als gast mag je de ervaren bemanning een handje helpen of gewoon lekker ontspannen en genieten van de elementen. Het diner en ontbijt worden geserveerd in de sfeervolle maritieme lounge, en natuurlijk is er ook een bar. Naast Artemis zeilt Fair Ferry ook met Jantje, een klein tallship met zes tweepersoonshutten.

Wil je meer weten over de Fair Ferry, of misschien zelfs een tochtje boeken? Dan kun je terecht op de website. Laat je ons weten hoe het was?