Waterbewoners Cassandra en Paul zeilen met hun drie kinderen de wereld rond. Via VLOT en vlogs houden ze ons op de hoogte. Deze keer: Bonaire.

Tekst Cassandra Hensen

Het is toch een beetje spannend, ’s nachts langs de kust van Venezuela varen. Het wemelt hier immers van de piraten. We varen dus met een boog zo ver mogelijk om het land heen en zetten via de Nederlandse territoriale wateren koers richting Bonaire. Gelukkig is er geen piraat te bekennen – en we komen zowaar eens met daglicht aan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

bonaire

Zuinig op het koraal

Langs de witte stranden van Bonaire varen we richting Kralendijk, de hoofdstad van het eiland. Wat is het water hier helder! De exotische vissen zwemmen onder onze boot door en eromheen, en we kunnen niet anders dan gelijk overboord springen om te snorkelen. Ankeren is rond dit eiland streng verboden: ze zijn hier zuinig op hun koraal. De boot leggen we dus vast aan een boei.

Zoutbergen en slavenhuisjes

Aan land worden we verrast: overal horen we onze moedertaal. Toch gek, in zo’n tropische setting. Een studievriend van Paul die al jaren op Bonaire woont laat ons samen met zijn jonge gezin het eiland zien. We zien flamingo’s, en de bergen zout die gewonnen worden in de zoutmeren, maar we komen ook sporen van het slavernijverleden tegen: naast de zoutvlakten staan piepkleine slavenhuisjes. Het kan geen pretje zijn geweest om daar te moeten wonen en werken in deze hitte.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bonaire

Iedereen groet elkaar

Het valt ons op hoe schoon en relaxed het eiland en haar bewoners zijn. Auto’s op de weg stoppen ruim van tevoren als je wilt oversteken, en iedereen groet elkaar. Criminaliteit is hier bijna niet aanwezig en het eiland straalt vrolijkheid en pracht uit – een sfeer die ervoor zorgt dat Paul en ik onszelf voor het eerst ergens zien wonen. We begrijpen algauw dat we niet de enigen zijn: onder andere Bill Gates en Henny Huisman hebben hier een tweede huis, en op de pier lopen we pardoes Rick Felderhof tegen het lijf.

Pijn in ons hart

Bonaire voelt als een van laatste plekken waar een dorp nog een echt dorp is en waar je rustig jezelf kunt zijn. Daarom hebben we pijn in ons hart als we na een paar dagen afscheid nemen – maar eerlijk is eerlijk: we zijn ook stikbenieuwd naar Curaçao, dat maar een paar uur varen verderop ligt. Tot ooit, Bonaire! We komen vast en zeker nog eens terug.

Waterbewoners Paul en Cassandra hebben hun woonboot in Amsterdam tijdelijk verruild voor een varende boot, de catamaran Dappere Dodo. Daarmee zeilen ze rond de wereld, samen met hun kinderen Katie (5), Victor (3) en Lucas (1). Je kunt ze volgen via hun websiteInstagram en YouTube – en natuurlijk via vlotmagazine.nl!

Bekijk ook de vlog bij deze blogpost: