Waterbewoners Cassandra en Paul zeilen met hun drie kinderen de wereld rond. Via VLOT en vlogs houden ze ons op de hoogte. Deze keer: Hawaii.

Tekst Cassandra Hensen

‘Au! Oh…’ klinkt het kreunend vanuit onze stuurboordromp. Het blijkt Paul, die verwoede pogingen doet om zijn shirt aan te trekken. Best een ingewikkelde toestand met surfspierpijn in je schouders.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

hawaii

We zitten inmiddels op Hawaii en peddelen heel wat af op ons kersverse surfboard. Volgens de autoriteiten is dat hier een essential activity: ja, we moeten zoveel mogelijk thuisblijven, maar surfen, dat kan gewoon. Bij Sandy Beach zien we honderden mensen met hun board in het water liggen. Sommige halen indrukwekkende capriolen uit, maar anderen liggen vooral… te liggen. Te zonnen. Helemaal in lijn met de lokale aloha-mentaliteit – en wij doen er maar al te graag aan mee.

Behulpzame Hawaiianen

Na het surfen rijden we in onze huurauto terug naar de haven, waar we naast een handjevol hartelijke Amerikanen liggen. Op de eerste dag kwamen er gelijk al twee mensen naar ons toe om ‘aloha’ te zeggen en ons te vertellen dat we hun auto gerust mochten lenen als we boodschappen wilden doen. We blijven ons verbazen over hoe behulpzaam iedereen is, maar we horen ook dat het typisch Hawaiiaans is, en dat we het dus zeker niet in de rest van Amerika hoeven te verwachten. Of dat zo is, dat gaan we zien, maar het is in elk geval enorm gezellig aan de steiger – waar trouwens ook nog allerlei exotische dieren voorbij zwemmen, zoals een prachtige adelaarsrog.

Tekst gaat verder onder de video.

 

Gezichtsmaskers met bloemenprintjes

We stoppen nog even bij de plaatselijke department store, waar we elke dag vers eten en eigenlijk ook alle andere dingen halen die we nodig hebben, zoals surfboards. Alle musea en parken zijn natuurlijk dicht, dus mijn geplande bezoekje aan de SS Arizona in Pearl Harbor zit er niet in, maar verder gaat het leven hier vrij normaal door, onder een altijd schijnend zonnetje. Alleen de gezichtsmaskers in het straatbeeld herinneren ons zo nu en dan aan de situatie – vooral sinds een Hawaiiaan die meedeed aan het tv-programma Project Runway hippe maskers ontwerpt met bloemenprintjes.

Toen het coronavirus toesloeg, hebben we echt wel even getwijfeld. Konden we niet beter terug naar Nederland gaan, met een vlucht via Buitenlandse Zaken? Maar al snel kwamen we tot de conclusie dat we dat vooral voor onze familie zouden doen – terwijl we die helemaal niet zouden kunnen zien als ze besmet zouden raken. Bovendien zijn er veel ic-plekken op Hawaii (waarschijnlijk door Pearl Harbor), valt het aantal besmettingen mee (misschien door de warmte?) en werden we niet echt vrolijk van het vooruitzicht van die vliegvelden…

Elke dag een beetje beter

We besloten dus te blijven. En nu voelen we ons bijna schuldig, zo heerlijk is het leven hier. We mogen weliswaar niet varen, maar hoeven dus ook helemaal niets. Elke ochtend houden we vrij voor school, en ’s middags doen we wat leuk is en wat kan: we rijden rond over het eiland, we hiken naar een waterval, we bezoeken een strand, en nog een strand, en nog een strand…

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

hawaii

De kids krijgen er maar geen genoeg van, en wij surfen elke dag een beetje beter. Je krijgt het niet zomaar onder de knie, dus we kijken reikhalzend uit naar de dag waarop we op ons board kunnen blijven staan en niet meer alleen maar omvallen – met spierpijn tot gevolg. Maar ach, als het ons toch niet lukt, dan sluiten we ons gewoon weer aan bij al die mensen bij Sandy Beach die hun surfplank als zonnebed gebruiken. Wie doet ons wat? We zijn op Hawaii!

Waterbewoners Paul en Cassandra hebben hun woonboot in Amsterdam tijdelijk verruild voor een varende boot, de catamaran Dappere Dodo. Daarmee zeilen ze rond de wereld, samen met hun kinderen Katie (5), Victor (3) en Lucas (1). Je kunt ze volgen via hun websiteInstagram en YouTube – en natuurlijk via vlotmagazine.nl.

Leuk: vanaf 21 april houden ze een quarantaine-veertiendaagse op hun YouTube-kanaal – met elke dag een nieuwe video. Fijne afleiding in deze gekke tijden!