Tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het Amsterdamse architectuurcentrum ARCAM maakte acteur en waterbewoner Waldemar Torenstra vanmiddag bekend welke woning volgens de jury dit jaar de titel Woonboot van het Jaar verdient. Hij onthulde ook welke boot er met de publieksprijs vandoor ging. Spoiler: ze zijn de titel allebei meer dan waard.

Foto’s Adriaan Verhoeven & Sanne van Bekkum

Voor het vijfde jaar op rij organiseerde VLOT dit jaar de Woonboot van het Jaar-verkiezing. In april maakten we al bekend welke drie prachtige woningen er op de shortlist stonden: woonschip Levantus, woonschip AM58 Concordia en woonark De kleine ark ;-). Nu weten we eindelijk wie van die drie volgens de jury de Woonboot van het Jaar 2018 is – én welke woning de publieksfavoriet.

Juryprijs

‘De waterbeleving is meer dan maximaal,’ schrijft de jury over de winnende waterwoning. ‘Je wordt spectaculair verrast door een lichte, open ruimte en het buitengewone wijdse uitzicht over het Wantij naar windmolen en watertoren. (…) Boven op de betonnen bak is buiten de kaders van een meestal rechthoekige ark gedacht. De gevouwen kap, verspringende vloeren en diagonale eiken spanten getuigen van lef en brengen vrolijkheid en warmte in de nieuwbouwwoning. (…) Een voorbeeldig en eigenwijs drijvend huis van de toekomst waar het geweldig goed wonen is.’ Over welke woning het gaat? Dat kan er natuurlijk maar één zijn: De kleine ark ;-) van Maarten en Elize Vroegindeweij uit Dordrecht.

De tekst gaat verder onder de foto.

Woonboot van het Jaar 2018

De jury schrijft respect te hebben voor de durf, het vertrouwen en de inzet van de Maarten en Elize. Ze hebben de vaak dwingende rechthoek van een ark doorbroken, en dat heeft volgens de jury tot een nieuwe en vrije vorm geleid. Het meest enthousiast zijn ze echter over de verrassing van het vele licht en de waterbeleving, die we hierboven al even noemden. Daarom mag De kleine ark ;-) zich de Woonboot van het Jaar 2018 noemen.

Maarten en Elize ontvingen vanmiddag, tijdens de prijsuitreiking, de knaloranje reddingsboei-trofee, die vast mooi zal staan op hun zwarte gevel. Een prachtig én handig aandenken voor deze nieuwe waterbewoners.

Publieksprijs

Ook over woonschip Levantus schrijft de jury mooie woorden: ‘De stalen spits laat zien hoe je een haast rechttoe, rechtaan en kaal vrachtschip omtovert tot fantasierijke en in elkaar overvloeiende ruimtes. (…) Een met veel vernuft tot gezellig huis ingedeeld schip waar de liefde vanaf spat.’ Niet gek dus dat de publieksprijs dit jaar naar deze moderne waterwoning gaat. Eigenaren Roy Straatman en Xander de Boer kregen dit jaar de meeste publieksstemmen.

De tekst gaat verder onder de foto.

Woonboot van het Jaar

Binnenkijken

Met de prijsuitreiking zit de Woonboot van het Jaar-verkiezing er weer op voor dit jaar. Maar bij VLOT krijgen we nooit genoeg van mooie interieurs. Dus vooruit, om het af te leren: hierbij nog een paar foto’s van de winnende woningen. Daarmee kunnen we het vast wel weer even uitzingen tot volgend jaar.

De kleine ark ;-)

Woonboot van het Jaar 2018

Levantus

Woonboot van het JaarWoonboot van het Jaar Woonboot van het Jaar Woonboot van het Jaar