De Woonboot van het Jaar 2018 is bekend! Bewoners Maarten en Elize Vroegindeweij van woonark De kleine ark ;-) uit Dordrecht kregen gistermiddag de felbegeerde reddingsband overhandigd. Benieuwd hoe de prijsuitreiking eruitzag? Kijk dan gauw mee.

Foto’s Marlise Steeman

Voor alweer het vijfde jaar op rij organiseerde VLOT dit jaar de Woonboot van het Jaar-verkiezing. Daarmee willen we laten zien hoe mooi en divers wonen op het water eruit kan zien. De verkiezing onderstreept waar we in Nederland zo goed in zijn: bouwen op het water. Het doel: een betere regelgeving voor wonen op het water en meer erkenning voor deze bijzondere levensstijl. Want hoewel veel mensen waterwonen nog steeds zien als bohemien, is het tegenwoordig een heel bewust gekozen manier van wonen.

Jort Kelder, dit jaar de voorzitter van de jury van het BNA Beste Gebouw van het Jaar, zegt over de verkiezing: ‘Het is onbegrijpelijk hoe weinig Nederlanders op of aan het water wonen, terwijl het land zich goeddoels onder N.A.P. bevindt en we enige zeevarende traditie hebben. Vandaar dat ik iedere poging die ons het water opduwt toejuich.’

Prijsuitreiking Woonboot van het Jaar 2018

De vijfkoppige jury bestond dit jaar (v.l.n.r.) uit Ingeborg van Lieshout, Niek van der Sluis, Wouter Valkenier, VLOT-uitgever Renate Meijer en Peter de Winter (niet op de foto). Acteur en waterbewoner Waldemar Torenstra, helemaal rechts, presenteerde dit jaar de prijsuitreiking, die plaatsvond in het Amsterdamse architectuurcentrum ARCAM, in de aanwezigheid van 75 genodigden uit de waterwoonwereld.

Woonboot van het Jaar 2018

Maarten en Elize Vroegindeweij zijn de apetrotse eigenaren van de Woonboot van het Jaar. Hun Dordrechtse nieuwbouwark valt op door de bijzondere vorm, maar de jury was het meest enthousiast over de verrassing van het vele licht en de formidabele beleving van het water.

Woonboot van het Jaar 2018

Maarten en Elize, beiden links van VLOT-uitgever Renate, werden onder andere gefeliciteerd door de Dordrechtse wethouder mevrouw Reynvaar (niet op de foto). De kersverse waterbewoners gingen naar huis met een toepasselijke prijs: een feloranje reddingsboei. Xander de Boer en Roy Straatman van woonschip Levantus uit Amsterdam, beiden rechts, wonnen dit jaar met het overgrote deel van de online stemmen geheel terecht de publieksprijs. ‘Een met veel vernuft tot gezellig huis ingedeeld schip waar de liefde vanaf spat,’ aldus de jury.

Prijsuitreiking Woonboot van het Jaar 2018

Na de uitreiking werden de winnaars getrakteerd op een muzikale serenade van Reinier Sijpkens. Een feestelijke afsluiting van een fantastische middag!