Eindelijk weten we welke woonboot zich Woonboot van het Jaar 2017 mag noemen! Op 18 mei werd de prijs uitgereikt aan boord van de Salve van Nautiek Vaaropleidingen in Amsterdam.

Foto’s Allart Blaauboer

Toen VLOT vier jaar geleden begon met de Woonboot van het Jaar-verkiezing, was dat in de eerste plaats om te laten zien hoe mooi wonen op het water is. Dat lieten de dertien inzenders van dit jaar zich geen twee keer zeggen – en ze benadrukten ook hoe breed het begrip ‘woonboot’ is. Leuk detail: of het nu om een drie verdiepingen tellende watervilla of een varende recreatiewoning ging, bijna allemaal waren ze uitgerust met duurzame oplossingen. In veel gevallen was de woning zelfs energieneutraal, of leverde hij meer energie dan voor eigen gebruik nodig. Een mooie ontwikkeling, vindt VLOT.

Toch staken de drie genomineerden er wat de jury betreft dit jaar met kop en schouders bovenuit. Woonark Vertrouwen (WAVE) in Amsterdam-Noord, woonark De Barn in Nigtevecht en varend woonschip Johanna uit IJburg stonden op18 mei centraal. Bij de prijsuitreiking waren niet alleen hun eigenaars aanwezig, maar ook (oud-)waterbewoners, VLOT-medewerkers, journalisten, bedrijven die ‘iets’ doen op het water, en natuurlijk de sponsors van de verkiezing, die je trouwens op de achterkant van dit nummer terug kunt vinden.

De publieksprijs ging met een ruime meerderheid van de stemmen naar woonark De Barn. En aan de hand van de criteria architectonische kwaliteit, gebruikte technieken, duurzaamheid, vakmanschap in de uitvoering en waterbeleving wees de jury varend woonschip Johanna aan als Woonboot van het Jaar 2017.

Wil je meer informatie over de deelnemers, jury of de verkiezing? Of wil je meer foto’s zien? Ga dan naar www.woonbootvanhetjaar.nl.

Marijn Frank

Marijn Frank, zelf fanatiek waterbewoner, verzorgde de presentatie van de prijsuitreiking en interviewde de drie genomineerden.

Kluun Woonboot van het jaar 2017

Schrijver Kluun zorgde voor luchtig literair waterwoonvermaak.

Woonschip Johanna

Varend woonschip Johanna kreeg de titel Woonboot van het Jaar 2017. De jury: ‘De combinatie van oud schip en nieuw huis heeft een heel nieuwe, en vooral geslaagde uitwerking gekregen. Maar het meest verrassend is het interieur, dat bijzondere ruimtes, spannende doorkijkjes en veel licht oplevert. Een bijzonder varend droomschip waarmee veel avonturen beleefd kunnen worden; varend, als duurzaamheidsproject en als familiehuis.’

Woonark De Barn

Woonark De Barn won de publieksprijs. De jury: ‘Als je zo’n unieke locatie naast een molen aan de Vecht weet te veroveren, kun je je alleen maar bescheiden opstellen. De iconische vorm van een boerenschuur maakt dat De Barn perfect past in dit Hollandse landschap. (…) Een voorbeeldig en compleet plaatje.’

Woonark vertrouwen (WAVE)
Woonark Vertrouwen (WAVE) kreeg weliswaar geen prijs, maar werd door de jury ook op lovende woorden getrakteerd: ‘Vanwege een beperkt budget is zowel binnen als buiten gekozen voor stoere, haast ruwe materialen, wat het conceptuele gevoel van de ark versterkt. Wonen in de stad – en toch buiten. Een ontzettend lekker leefbaar huis.’