De prijsuitreiking ging dit jaar vanwege de coronamaatregelen nét even anders dan anders, maar VLOT zou VLOT niet zijn als we er niet alsnog een feestje van maakten. Onder begeleiding van een sambaband te water kreeg de vakjurywinnaar vandaag de felbegeerde Woonboot van het Jaar-boei overhandigd.

Foto’s Arjan van der Vegt & Esther van den Brink

Voor het zesde jaar op rij organiseerde VLOT dit jaar de Woonboot van het Jaar-verkiezing. Eerder deze maand onthulden we al welke drie woonboten er op de shortlist stonden: woonark Schoonschip in Amsterdam, woonark Van Damme in Amersfoort en woonark Courage in Utrecht. Nu weten we eindelijk wie van die drie volgens de jury de Woonboot van het Jaar 2019 is – én welke woning ervandoor gaat met de publieksprijs.

Juryprijs

‘Woonark Schoonschip is niet minder dan een primeur (…) voor de Woonboot van het Jaar-verkiezing,’ schrijft de jury over de winnende woning. ‘Niet eerder beoordeelde de jury een drijvende twee-onder-een-kapper (twee-op-een-bak), met dus ook twee deelnemende gezinnen. (…) Het oog voor detail, de zorgvuldige uitvoering, de originele indeling en het samen durven drijven, maken dat de jury de bewoners zegt dat het gelukt is om met één set ingrediënten twee verschillende ruimtelijke karakters te ontwerpen. (…) Daarom is de drijvende twee-onder-een-kap-ark door de jury unaniem verkozen tot Woonboot van het Jaar 2019.’

Over welke woning het gaat? Dat kan er natuurlijk maar één zijn: de Amsterdamse woonark Schoonschip van Pieter Kool, Stefanie Hakkesteegt en Irma Baars.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

woonark schoonschip woonark schoonschip

De jury is vol lof over de zichtlijnen in deze ark. Die noemen ze ‘een opmerkelijke kwaliteit (…): in de woningen verbinden de zichtlijnen de verschillende ruimtes op een slimme manier, terwijl rondom nergens het contact met het water verloren gaat. Dat is in de ogen van de jury een ultiem voorbeeld van waterbeleving, en daar gaat het om bij wonen op het water.’

Pieter, Stefanie en Irma ontvingen gisteren, tijdens de prijsuitreiking, de knaloranje reddingsboei-trofee, die vast een mooi plekje krijgt in of aan de ark.

Tekst gaat verder onder de foto’s. 

Publieksprijs

Ook over de Utrechtse woonark Courage schrijft de jury mooie woorden: ‘Met zijn grote zwarte vlakken aan de wal- en waterzijde oogt de ark vrij gesloten, terwijl je eenmaal binnen nergens het idee hebt opgesloten te zitten in een zwarte doos. En dat is opmerkelijk. (…) Op één hoek loopt de vloer zonder einde door naar het water: een infinity floor, zoals een infinity pool. Een roze kast langs de wand en een blauw keukenblok met gele omlijsting zorgen voor de nodige kleuraccenten. Twee klapdeuren die vernuftig tussen de keukenkasten vandaan komen, verbergen desgewenst het zicht op de keuken met gele kraan. Niet overdadig. Precies goed.’

Niet gek dus dat de publieksprijs dit jaar naar deze moderne waterwoning gaat. Eigenaren Sjoerd Jan Ribberink en Jacoline Holdijk kregen dit jaar de meeste publieksstemmen.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

woonark courage woonark courage

Binnenkijken

Met de prijsuitreiking zit de Woonboot van het Jaar-verkiezing er weer op voor dit jaar. Maar bij VLOT krijgen we nooit genoeg van mooie interieurs. Dus vooruit, om het af te leren: hierbij nog een paar foto’s van de winnende woningen. Daarmee kunnen we het vast wel weer even uitzingen tot volgend jaar.

Woonark Schoonschip:

woonark schoonschip woonark schoonschip woonark schoonschip woonark schoonschip woonark schoonschip

Woonark Courage:

woonark courage woonark courage woonark courage woonark courage woonark courage woonark courage