Hoera, de Woonboot van het Jaar-verkiezing 2019 is weer van start! Stem vanaf vandaag op de waterwoning die volgens jou de publieksprijs verdient.

Even leek het erop dat de verkiezing dit jaar niet door zou gaan vanwege corona, maar VLOT zou VLOT niet zijn als we dat zomaar over onze kant lieten gaan. Het gaat er dit jaar weliswaar iets anders aan toe dan normaal, maar de verkiezing gaat wél mooi door. Gelukkig maar, want de woningen op de shortlist liegen er niet om: stuk voor stuk zijn het pareltjes op het gebied van duurzaamheid, waterbeleving en design. Welke van de drie woonarken de Woonboot van het Jaar 2019 wordt, ligt in handen van de vijfkoppige jury. En in die van jou – want met jouw stem beslis jíj́ wie ervandoor gaat met de publieksprijs!

Net als elk jaar heeft de jury uit alle inzendingen een shortlist gemaakt van drie genomineerde woonboten. Dit jaar zijn dat woonark Courage in Utrecht, woonark Van Damme in Amersfoort en woonark Schoonschip in Amsterdam. Kijk je mee?

Woonark Courage, Utrecht

stem op woonark Courage in Utrecht

Waterwonen is het nieuwe zwart, dachten Sjoerd Jan Ribberink en Jacoline Holdijk waarschijnlijk. Hun zwarte diamant in het Utrechtse Merwedekanaal valt niet alleen op vanwege het strakke ontwerp, maar ook vanwege de stoere kleurkeuzes die ze zowel binnen als buiten consequent hebben doorgevoerd.

Woonark Van Damme, Amersfoort

stem op woonark Van Damme in Amersfoort

Floor en Vin van Damme bouwden hun woonark eerst van LEGO voordat ze met de bouw aan de slag gingen. Die kinderlijk slimme eenvoud zie je terug in alle aspecten van hun zelf ontworpen ark – maar het mooiste is toch wel die prachtige glazen pui aan de waterkant.

Woonark Schoonschip, Amsterdam

stem op woonark Schoonschip in Amsterdam

Deze bijzondere waterwoning is een primeur voor de Woonboot van het Jaar-verkiezing, want het is de eerste twee-onder-een-kap-ark! En dat betekent niet alleen een dubbel aantal bewoners, maar ook dubbel zoveel mooie interieurplaatjes. Bewoners Pieter Kool, Stefanie Hakkesteegt en Irma Baars weten wat mooi wonen is.

Stem op jouw favoriet

Weet jij al welke van deze drie woningen wat jou betreft de Woonboot van het Jaar 2019 is? Stem dan vandaag nog via de website op jouw favoriet! Twijfel je nog? Geen zorgen: je hebt nog even de tijd om je definitieve keuze te maken. Op 16 september gaan de stembussen dicht.

Over de Woonboot van het Jaar-verkiezing

Waterwoningen doen tegenwoordig niet meer onder voor een vrijstaande villa op de wal. Toch was er tot voor kort geen enkele bouw- of architectuurprijs voor de woonboot – terwijl die om een heel eigen waardering vraagt. Daarom organiseert VLOT sinds 2014 de Woonboot van het Jaar-verkiezing.

Met deze verkiezing willen we laten zien hoe mooi en divers wonen op het water eruit kan zien. We onderstrepen waar we in Nederland zo goed in zijn: bouwen op het water. Het doel: een betere regelgeving voor wonen op het water en meer erkenning voor deze bijzondere levensstijl. Want hoewel veel mensen waterwonen nog steeds zien als bohemien, is het tegenwoordig een heel bewust gekozen manier van wonen.