In Waterman m/v portretteren we watermensen met interessante ideeën en bijzondere bezigheden op, aan en in het water. Dit keer: Suzanne Markusse over palen omvaren, veerponten & verenigingen.

Tekst Gonneke Bonting

Naam: Suzanna Markusse (56)
Werk: verschillende functies bij de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) en lid Raad van Advies van de onderlinge scheepsverzekeraar EOC
Schepen: Friese tjalk Aeolus en voormalig voetveer Heen en Weer V
Woont: met George Snijder (69), kater Iwan en honden Marie, Robijntje en Lili
Water: Dokkumer Ee

UIT DE BOX ‘Mijn varende leven begon zestien jaar geleden, nadat ik had uitgeroepen dat ik nooit meer een meter wilde varen. We hadden de Aeolus gekocht en de vorige eigenaar had ons naar de haven gevaren, naar een box een paar meter van de uiteindelijke ligplaats. Toen die plek vrijkwam, zouden we de tjalk er zelf wel even naartoe varen. Dat ging helemaal mis, en we molesteerden twee meerpalen.’ ALLEEN HET VEER ‘Behalve dat tochtje bestond al mijn vaarervaring uit oversteken met het veer Vlissingen-Breskens, wat ik als kind vaak deed, en George had enkel gezeild in kleine zeilbootjes. Schuldbewust biechtten we onze aanvaring met de palen op bij de havenmeester. Die zei nonchalant dat hij ze wel even bij alle andere stormschadepalen zou leggen. Niks aan de hand dus, maar ik had genoeg gevaren voor de rest van mijn leven.’ THEE ‘We hadden de Aeolus gekocht in een opwelling. Kort daarvoor hadden we het bestaan van varende woonschepen ontdekt en ik was er een paar gaan bekijken. Die waren heel somber, maar toen ik teleurgesteld door de haven slenterde, vroeg een schipper me op de thee en vertelde dat zijn tjalk, de Aeolus, ook te koop was. We waren meteen verkocht.’

Waterman-1 Schip

OEFENEN ‘George liet zich niet uit het veld slaan door ons eerste tochtje en ging oefenen met een ervaren stel dat naast ons lag in de haven. Uiteindelijk kreeg ook ik de smaak te pakken van de vrijheid die het geeft om overal thuis te zijn, met je eigen bed en je eigen keuken.’ PLEK ‘Na zes jaar zegden we aarzelend onze vaste ligplek in Waspik op. We varen nu de hele zomer en aan het eind van het vaarseizoen zoeken we een stad op om te overwinteren. De laatste jaren is dat vaak het centrum van Leeuwarden.’ MOTORBOOT ‘Omdat varen met de tjalk in de winter te koud is en we het rondtrekken dan missen, hebben we een motorboot gekocht: het oude Amsterdamse voetveer Heen en Weer V. Binnenkort varen we ermee naar België, en wie weet ook naar Frankrijk.’

LVBHB ‘Nu hebben we dus zelfs twee historische bedrijfsvaartuigen. Sinds we op de Aeolus wonen, zijn we lid van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig – de LVBHB. Omdat het een vereniging is, moet je als lid meer doen dan contributie betalen, vinden we. Daarom schrijf ik voor verenigingsblad De Bokkepoot en was ik twee jaar hoofdredacteur, werd ik lid van de werkgroepen Noorderschippers en Havens en Ligplaatsen en richtte ik de werkgroep Stuurvrouwen op.’ EOC ‘Onze schepen zijn verzekerd bij EOC Scheepsverzekeringen, een onderlinge verzekeringsmaatschappij en dus eigenlijk ook een vereniging. Ook daar wil ik meer doen dan alleen betalen. Als lid van de Raad van Advies praat ik mee over actuele zaken, verzekeringsvoorwaarden en premies. Ik leer er veel van.’

Waterman3 schip hond slapenWaterman2 schip takel

WIJN ‘Dingen leren en ontdekken vind ik heerlijk. Zelfs wijn drink ik op die manier. Sinds ik bij de Stichting Vakopleiding Horeca mijn Wijncertificaat heb behaald, geef ik wijncursussen. Nu we in Leeuwarden overwinteren, organiseer ik aan boord van verschillende schepen de cursus “Wereld van wijn en water”. Een mooie combinatie van de dingen waar ik van houd.’ RIJDENDE RECHTER ‘Ondanks mijn aanvankelijk geringe waterervaring voel ik me helemaal in mijn element als we over het water zwerven. Het reizen is heerlijk en op het water gaat alles langzamer, dat is ook fijn. Het is niet voor niets dat je de Rijdende Rechter alleen maar op het droge ziet. Bevallen de buren ons niet, dan varen we gewoon weer verder.’

Ben je of ken je een bevlogen waterman of –vrouw? Mail naar redactie@vlotmagazine.nl.