In Waterman m/v portretteren we watermensen met interessante ideeën en bijzondere bezigheden op, aan en in het water. Dit keer: Max Noordhoek over waterwonen en de LWO.

Tekst Gonneke Bonting

Naam: Max Noordhoek (70)
Werk: gepensioneerd, voorzitter van de Landelijke Woonboten Organisatie (LWO) 
Boot: woonark Dodaars
Woont: met echtgenote
Water: Oude IJssel.

SLOTGRACHT ‘Ik heb het prettige gevoel dat we in een kasteel wonen, met eromheen een brede slotgracht. Als ik over de brug loop naar de ark blijft de rest van de wereld buiten. Terwijl we toch niet heel erg afgelegen wonen.’ WATER BIJ HUIS ‘Op het water wonen betekent voor mij vrijheid. Om me vrij te voelen, hoef ik niet rond te trekken. In het verleden heb ik wel gezeild, aan de kust en op het Wad. Dat was heerlijk, maar het is fijner zonder de autoritten ernaartoe en terug. Nu heb ik het water bij huis.’ VOGELS SPOTTEN ‘Mijn vrouw en ik zijn natuurliefhebbers. Vroeger lag ik wel bij het water om vogels te spotten. Nu zie ik vanuit mijn stoel hoe in de rietkraag en op het water roerdompen, dodaarzen en ijsvogeltjes langszwemmen en -vliegen. En hoe de meerkoeten, nu het voorjaar wordt, beginnen te vechten en druk doen. Daarvoor hoef ik niet eens met mijn kijker de kou in. De ark is een luxe vogelkijkhut.’

Waterman Max watervogel

ROEIBOOTJE ‘Water heeft voor mij alles, vooral in de zomer. Behalve ernaar kijken, kan ik erop met ons roeibootje of erin om te zwemmen.’ SLUISJE ‘We wonen in een dode arm van de Oude IJssel. Tegenwoordig is er een vaarroute met een sluis bij Doesburg, maar vroeger voeren de boten hierlangs en namen dan onderweg heel veel sluizen. Het sluisje een eindje verderop is onlangs gerestaureerd. Hij functioneert niet meer, maar geeft wel sfeer.’ TWEE LINKERHANDEN  ‘De sfeer op het water maakte dat we zo’n dertig jaar geleden een verbouwd vrachtschip kochten. Meteen werd duidelijk dat ik geen doe-het-zelver ben en dat bij waterwonen alles anders is dan toen we nog op de wal woonden. Daarom lieten we een ark bouwen en werden we lid van de LWO. Drie jaar geleden ben ik daarin actief geworden als voorzitter van het bestuur.’

EIGEN HUIS ‘De tendens van de LWO was om weinig regels te willen. Maar nu keert het ontbreken van regels zich wel eens tegen ons. Daarom oefenen we invloed uit als we zekerheden kunnen verwerven voor waterbewoners. Ook adviseren we onze leden individueel en geven we op de website informatie over nieuwe wet- en regelgeving voor waterwonen. Onze ambitie is een tweede Vereniging Eigen Huis te worden, al zullen we altijd kleiner blijven.’ WOONBOOTMAGAZINE ‘Tot 2016 gaf de Stichting Uitgeverij Woonboot Publicaties het Woonbootmagazine uit. Na het opheffen van deze stichting heeft de LWO alle nummers op de website gezet om ze voor iedereen toegankelijk maken.’ RAADSLID ‘Ik ben twee periodes gemeenteraadslid geweest. Dat helpt me wel om de wereld van bestuurders en ambtenaren beter te begrijpen, wat handig is om goede adviezen te kunnen geven.’

La Boulotte, kantoorboot LWO La Boulotte, kantoorboot LWO

DEN HAAG ‘De LWO lobbyt in Den Haag als dat wenselijk of nodig is. Meestal komen we daarbij welwillende mensen tegen binnen wat stroperige, langzame organisaties. De beslissers hebben vaak geen idee van de impact van hun besluiten op waterwonen. Ze weten het niet of denken er domweg niet aan. Daarom is het goed en zeker nodig om invloed uit te oefenen.’ KANTOORBOOT ‘Vergaderen doen we uiteraard op het water. De LWO heeft in Utrecht een kantoorboot liggen: La Boulotte.’ GEKABBEL ‘Iets waar ik echt vrolijk van word, is in die kantoorboot ook: het gekabbel van water. Het geluid, maar meer nog de levendigheid en beweging van het water – daar geniet ik van. IJs kan me dan ook gestolen worden.’

Ben je of ken je een bevlogen waterman of -vrouw? Mail naar redactie@vlotmagazine.nl.