Maar liefst achttien havenlofts moeten er eind dit jaar in de Rotterdamse Nassauhaven liggen. Zo ver is het nog niet, maar de eerste zes woningen hebben hun eindbestemming al bereikt – en daar is héél stoer beeldmateriaal van.

Met de komst van de havenlofts in de Nassauhaven krijgt Rotterdam haar eerste drijvende woonwijk, volledig klimaatadaptief. De duurzaamheid van de lofts schuilt in de uitstekende isolatie, de zonnepanelen en een biomassa-installatie (pellet-cv). Verder zijn de woningen opgebouwd uit duurzame materialen, zoals de houten gevelbekleding, en zijn ze niet aangesloten op de stadsverwarming, gas, of het gemeentelijk riool; ze hebben een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie en alleen voor drinkwater is er een aansluiting.

Open verbinding met de zee

Er zijn in principe twee hoofdtypen havenlofts: een variant met twee woonlagen en een split-level-variant met extra tussenvloer. Het project wordt gefaseerd gerealiseerd door BIK bouw: de woningen worden per zes gebouwd op een oude scheepswerf aan de Oostdijk in Rotterdam en daarna met een kraanschip getransporteerd naar de Nassauhaven.

De eerste zes woningen liggen er inmiddels, zoals je in het filmpje hieronder kunt zien. In juli volgen de volgende zes en medio oktober wordt het project afgerond met de laatste zes lofts. Leuk detail: de Nassauhaven heeft een open verbinding met zee, waardoor er in de haven sprake is van een getijdenverschil tussen de 1,5 en 2 meter. Zowel bij de bouw en bij de aanleg van de natuurvriendelijke oever is daar natuurlijk rekening mee gehouden. Maar dat maakt het wel een spannende stek!

Wil je meer weten over de havenlofts in Rotterdam? In het juninummer van VLOT vind je wat meer info, en in september pakken we uit met een groot artikel.