Lekker dobberen op het ritme van eb en vloed en als een filmster zwaaien naar toeristen die je op de foto zetten. Dat staat je te wachten als je een nachtje logeert op een Wikkelboat in de Rotterdamse Wijnhaven: een drijvend en duurzaam tiny house van hout en karton. En dan shepherd’s pie eten op een Engels lichtschip. Hoe leuk is dat?

Tekst Tineke Zwijgers Foto’s Dorien Koppenberg

‘Varen jullie hiermee?’ ‘Is het een hotel?’ Deze en andere vragen worden ons in diverse talen gesteld als we op het dek genieten van ons uitzicht over de historische Wijnhaven. Als je graag filmster of fotomodel wilt worden, haal je hier vast je hart op. Rotterdam is booming als toeristische bestemming en de Wikkelboat blijkt een populair onderwerp te zijn voor foto’s, filmpjes en selfies.

Gordijnen: open u

Met een ‘Aye aye, captain’ werden we eerder vandaag begroet toen we incheckten in de drijvende hotelkamer. Het tiny house van gerecycled karton met vriendelijk ogende ‘ronde’ hoeken trok ons meteen toen we het zagen op internet, en we kijken ook in de werkelijkheid onze ogen uit. De kleine ruimte is ingenieus ingericht, biedt plek aan vier personen en je kunt er werken aan een bureau, chillen op de bank of op het voor- en achterdek, een maaltje koken in het keukentje en ruim douchen. Zelfs de afwas hoef je niet met de hand te doen; tussen het toilet en de douche is een vaatwasser ingebouwd.

De Wikkelboat heeft nog vele andere verrassingen. Een jacuzzi op het achterdek, een BBQ, een beamer waarmee je film kijkt op het voorraam, een Moodobox voor je eigen geur in huis… en een butler, die je kunt vragen de gordijnen open of dicht te doen. Voor wie zich nog verveelt!

Tiny House boat Rotterdam

Wikkelen maar!

De Wikkelboat is de drijvende variant op het Wikkelhouse, ontworpen door de Fiction Factory. Dit is het idee: platen golfkarton worden rond een mal gewikkeld tot losse bouwelementen. Door dit wikkelproces integreer je warmte-isolatie en constructie op een duurzame manier. Daarna wordt elk segment beschermd met een waterdichte, ademende folie en afgewerkt met houten panelen. De zo ontstane elementen koppel je aan elkaar tot een tiny (vakantie)huis of kantoor. Drie keer duurzamer dan traditionele bouw en met een verwachte levensduur van minstens vijftig jaar (www.wikkelhouse.com).

Langs de kade

Tegen de avond wandelen we langs de Wijnhaven naar Vessel 11, een voormalig Engels lichtschip uit 1951 waar je Britse specialiteiten eet en huisgebrouwen bier drinkt. Denk aan een Sunday roast, beef Wellington, apple crumble met custard en onze favoriet: shepherd’s pie, een soort jachtschotel met een toplaag van aardappelpuree die Vessel 11 serveert in een vegan variant.

 Haven

Langs het Maritiem Museum steken we door naar de Willemskade. Vanaf hier, naast de Erasmusbrug, vertrekken de veerboten naar Dordrecht en Kinderdijk en kun je scheep gaan voor een rondvaart langs de havens, een flink eind stroomafwaarts. Wij stappen vanavond op de watertaxi voor een oversteek naar het Landverhuizersplein. We strijken even op de kade neer bij het kunstwerk Lost Luggage Depot van Jeff Wall, waar decennialang emigranten aan boord van de Holland Amerika Lijn gingen om een nieuw leven op te bouwen in het ‘beloofde land’ Amerika. We genieten van het uitzicht op de Nieuwe Maas, terwijl overal om ons heen de lichten aangaan en Rotterdam haar bijnaam Manhattan aan de Maas eer aandoet.

Holland-Amerika lijn

Langs de rivier en over de Willemsbrug keren we terug naar de Wikkelboat. Op de kade is het druk met hardlopers en fotograferende toeristen, maar in de Wijnhaven heerst een weldadige stilte. Een fijne plek om te gaan slapen.

Praktisch

Logeren op de Wikkelboat kan vanaf 109 euro per nacht voor twee personen (www.wikkelboat.nl). Lichtschip Vessel 11 is van dinsdag tot en met zondag open voor een drankje, lunch en/of diner (www.vessel11.nl). Op www.wandelingen.info kun je een waterwandeling downloaden door maritiem Rotterdam. En kijk voor de watertaxi op www.watertaxirotterdam.nl.

Drijvend Rotterdam

Het Maritiem District rond de Wijnhaven is een mooi voorbeeld van hoe voormalige stadshavens kunnen evolueren tot woon-, werk- en uitgaansgebieden. Naast de museale haven vind je er drijvende hotels en restaurants plus het Maritiem Museum en een jachthaven. Aan de overkant van de Nieuwe Maas wordt nog grootser gedacht en ontstaat Drijvend Rotterdam, met een dobberend bos van iepen op een baken en een drijvend paviljoen in de Rijnhaven. Sander Waterval en Jelle de Haan, de eigenaren van de Wikkelboat, hebben hier plannen voor een ‘drijvend dorp’ van Wikkelboats, die dienst gaan doen als winkel, horeca, hotelkamer en vergaderlocatie. Eind 2018 opent een drijvende koeienstal in de Merwe-Vierhaven, de eerste floating farm ter wereld die het boerenbedrijf naar de stad wil brengen (www.floatingfarm.nl en www.drijvendrotterdam.nl).

Tineke Zwijgers (journalist) en Dorien Koppenberg (fotograaf) maken reisreportages en reisgidsen. Ook hebben ze een wandelsite: www.wandelingen.info.