De geWoonboot, de superduurzame vergaderark bij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, krijgt een broertje! Of is het een zusje? Initiatiefnemers Joan Kramer en Jan Huisman hebben in elk geval plannen ingediend voor een nóg innovatievere, circulaire, volledig biobased, energieproducerende en toekomstbestendige woonboot. Met andere woorden: geWoonboot 2 komt eraan!

De huidige geWoonboot draait al een paar jaar volop mee als duurzaam voorbeeld voor Amsterdam, onder andere met een eigen energie- en watervoorziening en een lokale, biologische en vegetarische catering. Met geWoonboot 2 gaan Joan en Jan nog een stapje verder. Ze zien een samenleving voor zich waarin duurzaamheid en circulair heel ‘gewoon’ zijn en willen graag het goede voorbeeld geven. Bouwen, ondernemen en leven zonder negatieve impact: volgens Joan en Jan is dat het nieuwe normaal.

Van bak tot dak

De geWoonboot 2 wordt van bak tot dak gebouwd met duurzame materialen als kalkhennep en bestaande (tweedehands) materialen als hout en gerecyled beton. Joan en Jan kijken dus heel bewust naar wat er al ís en laten zich leiden door de materialen. Ze werken samen met de NDSM-werf, Circle Economy, MVO Nederland, Space & Matter, Schoonschip en EcoBouwSalland voor materialenkennis en impactbeperking.

Kenniscentrum

GeWoonboot 2 is in de basis ontworpen als voorbeeldhuis. Het zal niet alleen in gebruik worden genomen als een moderne en drijvende circulaire vergaderhub, maar wordt ook een plek om (van) te leren. Joan en Jan willen ondernemers en anderen laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van circulair bouwen en duurzaam ondernemen.

De eerste geWoonboot? Die gaat natuurlijk niet bij het grofvuil. De ark krijgt een nieuwe functie (wel zo duurzaam!) als drijvende woning bij Schoonschip.