Via een lange steiger loop ik naar de boot van David de Kock, vlak bij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het lijkt wel een heel smal straatje in een oude stad, met naast me huizenhoge muren en overal waar ik kijk fietsen, scooters, plantenbakken en meer van zulks. Alleen de afmeersystemen en stalen kabels verraden dat ik op het water ben. En de prachtige boot voor me, natuurlijk. Met vergrijsde rabatdelen, veel glas en een knots van een entreedeur.

Tekst Renate Meijer Foto’s All Is Amazing

David de Kock (1977) is ondernemer en schrijver – eigenwijs, optimistisch en eerlijk. Genadeloos eerlijk, weet ik uit eigen ervaring. Ik volgde in 2017 het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol, dat hij samen met zijn vriend en mede-ondernemer Arjan Vergeer organiseert. In elk jaarprogramma helpen de mannen je om meer uit het leven te halen en de beste versie van jezelf te worden. Hun missie: Nederland het gelukkigste land ter wereld maken, en zorgen dat iedereen een leven voor zichzelf creëert waar hij blij van wordt. Dat spreekt me aan – misschien ook wel omdat het zo goed past bij VLOT. Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik David tijdens een van de 365-bijeenkomsten hoorde vertellen dat hij op een woonboot woont.

Voor Jip

Na tien jaar op driehoog in Amsterdam verhuisde David anderhalf jaar geleden samen met zijn vriendin Emanuela en hun twee kids naar een ark even verderop. Zó van de wal het water op. Nou ja, zó… David: ‘Het eerste wat mijn ouders zeiden toen ze aan kwamen lopen via de rommelige steigers was: “Jongen, als je er nog vanaf kunt, dan moet je dat direct doen.” Maar zulke reacties kreeg ik ook toen ik mijn baan opzegde en met 365 Dagen Succesvol begon. En nu…’

Op Davids gezicht breekt een glimlach door als hij vertelt over zijn onderneming. ‘Arjan en ik begonnen met onze samenwerking na het overlijden van een goede vriend van ons, Jip Keijzer. Veel mensen kennen hem van het televisieprogramma Over Mijn Lijk. Jip kreeg botkanker, maar al snel leek er een soort grotere zelf in hem wakker te worden: hij zou doodgaan, maar hoeveel van ons leefden nu eigenlijk écht? Toen hij stierf, vroeg hij de achterblijvers om niet met hem mee te sterven. Ga niet rouwen, zei hij, maar dóé iets met mijn dood. Dat hebben we gedaan – met 365 Dagen Succesvol als het resultaat. Negatieve kritiek zegt dus meer over de angsten en overtuigingen van een ander dan over jou.’

Saamhorigheid

Als ik Emanuela vraag hoe het is om hier te wonen, begint ze direct te stralen. ‘In ons appartement wisten we niet eens wie onze bovenburen waren, maar hier kennen we iedereen, omdat we allemaal dezelfde instelling hebben. Vooral in de zomer, als iedereen naar buiten gaat, lijkt het wel een dorp. Zo gezellig.’ ‘Dicht bij elkaar wonen in zo’n omgeving dwingt saamhorigheid af,’ vult David aan. ‘Het zorgt ervoor dat je samen dingen moet regelen. Als de nieuwe boot van de buren bijvoorbeeld moet passeren, zal iedereen even moeten helpen. En toen wij na een vakantie onze ark scheef aantroffen door lekke stabilisatoren, raadde een buurman me aan om eens door VLOT te bladeren. Daar stond vast wel een bedrijf in dat ons zou kunnen helpen, dacht hij, en inderdaad: zo ging het precies.’

Rare geluiden

De lekke stabilisatoren brengen David bij een van de uitdagendere kanten van het waterwonen: het onderhoud. ‘De eerste maanden dat we hier woonden hebben we net zoveel uitgegeven aan onderhoud als de tien jaar ervoor in ons appartement. Grote schuifpuien die opeens niet meer willen schuiven, een pomp die rare geluiden maakt: er is altijd wel iets. En doordat de bouwer van onze ark inmiddels failliet is, is het soms een flinke puzzel om iets op te lossen. Maar ja, daar krijgen we wel heel veel woonplezier voor terug.’

In dat laatste kan ik David alleen maar gelijk geven. Hun lichte ark is verrassend groot, en in het voorste gedeelte is zelfs een studiootje gemaakt voor de au pair, mét eigen entree. Naast de deur ligt sloepje te wachten op een volgende vaartocht, die ongetwijfeld snel zal plaatsvinden, en de ark is voorzien van allerlei slimme systemen, die ook nog eens duurzaam zijn. Met één druk op de knop zet David de kachel of de sfeerverlichting aan – op afstand, als het moet.

Op het inpandig terras verbindt een rvs-trappetje het balkon met het water. ‘Ook in huize De Kock schijnt niet altijd de zon,’ zegt David, ‘en als ik me niet zo lekker voel, ga ik een rondje zwemmen. Het water zorgt ervoor dat ik weer bij mezelf kom. Ook in de winter – al is het maar een paar minuten. Dat schijnt ook nog eens goed te zijn voor je weerstand.’

Toekomstdromen

Via een tweede trappetje klauteren we naar het dakterras, waar we getrakteerd worden op een geweldig uitzicht. Waar ik ook kijk zie ik water en woonboten. Net als veel van zijn buren heeft David het dak bedekt met zonnepanelen: dunne, lichtgewicht exemplaren sieren twee derde van het oppervlak. ‘Met die storm van laatst was ik best even benieuwd wat er zou gebeuren,’ vertrouwt David me toe, ‘maar gelukkig ligt het hartstikke stevig.’

Als ik hem vraag of deze plek in zíjn 365-plan past, denkt David even na. ‘Voor nu wel,’ zegt hij dan. ‘In de toekomst zou ik graag samen met mijn geliefde ergens een mooi stuk land hebben, waar we mensen kunnen ontvangen die hulp nodig hebben. Ik zou dus prima op een andere plek kunnen wonen. Maar voorlopig krijg ik Emanuela hier niet meer vandaan.’

365 dagen: het boek

David: ‘Je hebt maar één leven – er is geen generale repetitie. Daarom is het belangrijk dat je ontdekt wat jouw missie is, en dat je daarnaar gaat han-delen. In ons boek 365 Dagen Succes-vol helpen we je om een plan te maken waarin staat wat jou écht gelukkig maakt, met kleine, praktische stapjes richting jouw eigen succes. Als je geen plan voor jezelf hebt, word je automatisch onderdeel van het plan van iemand anders. En daar wordt niemand gelukkig van.’

 

David de Kock & Arjan Vergeer 365 Dagen Succesvol
Uitgeverij Spectrum
ISBN 978 90 003 6151 9
www.365dagensuccesvol.nl