‘Alle woonboten een groendak’ luidt de slogan van de Amsterdamse stichting Grachten van Smaragd. Die naam verbeeldt gelijk het einddoel van de organisatie: zóveel woonboten met een groendak dat de Amsterdamse grachten smaragdgroen kleuren. Sinds kort is die droom weer een stapje dichterbij – en daar kun jij de vruchten van plukken.

Om Amsterdammers meer zeggenschap te geven over hun eigen stad, stelde het bestuur van het Amsterdamse stadsdeel Centrum begin dit jaar 200.000 euro beschikbaar. Bewoners, ondernemers en organisaties konden bij het stadsdeel plannen indienen die zouden bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid in hun buurt, of plannen die de verbinding tussen bewoners onderling zouden versterken.

Een park aan groen

In april en mei dienden maar liefst 144 deelnemers een plan in, waarvan er 94 de drempel van 50 likes haalden. Het stadsdeel ging vervolgens met die plannen aan de slag en onderzocht de haalbaarheid ervan. Vanaf september konden Amsterdammers stemmen op de 53 overgebleven plannen, waarmee ze indirect bepaalden welke ervan in 2020 zullen worden gerealiseerd. Je raadt het misschien al: een van die winnende plannen was een plan van Grachten van Smaragd… waarvoor ze op 15 oktober maar liefst 20.000 euro overhandigd kregen! ‘Hiermee gaan we een park aan groen op de meest zichtbare daken van het land realiseren,’ zeggen initiatiefnemers Rian Verpalen en Toon van de Put. ‘Een groene boost voor de leefbaarheid!’

15 startpremies voor een groendak

Spreekt het concept van een groendak je aan en wil je je ark ook graag verduurzamen? Dan hebben we goed nieuws voor je: Rian en Toon roepen Amsterdamse woonbooteigenaren die over een groendak nadenken op om zich bij hen te melden. De eerste 15 woonbooteigenaren die dat doen, komen namelijk in aanmerking voor een startpremie tot 2.000 euro – en daarmee kun je al een heel eind komen. Alle woonboten kunnen meedoen, dus ga voor vergroening en meld jezelf of je woonbootkennissen vandaag nog aan door de stichting een mail te sturen.

Wil je meer weten over groendaken? Meld je dan aan voor de Duurzame Woonboten Route op zaterdag 2 november. De woonbooteigenaren die daaraan meedoen, vertellen je graag over hun duurzaamheidstraject.