In Waterman m/v portretteren we watermensen met interessante ideeën en bijzondere bezigheden op, aan en in het water. Dit keer: Harm Elgersma over rijgedrag, regels & rechtvaardigheidsgevoel in Amsterdam.

Tekst Gonneke Bonting

Naam: Harm Elgersma (55)
Werk: coördinator en projectleider kernteam woonboten in Amsterdam
Schip: woonark
Woont: met Karin (45), dochter Kaylee (16) en poes Diesel
Water: rondom de Haarlemmermeer

TOETEREN ‘Op het water benaderen mensen elkaar anders dan op de weg. Toen ik gisteren mijn dochter moest ophalen nadat ik nét iets te lang bij de voetbalclub was blijven hangen, toeterde ik geïrriteerd omdat ik de chauffeur voor me te traag vond. Dat zou ik op het water niet doen. Daar is een andere sfeer. Het is minder druk, je kunt er altijd wel omheen.’ SCHEEPSJONGEN ‘Ik werk sinds jaar en dag op of aan het water. Op mijn zestiende werd ik scheepsjongen, daarna matroos en uiteindelijk stuurman.’ BRUGWACHTER ‘Met een partner bleek het toch fijner om op de wal te wonen. Ik ging voor de gemeente Amsterdam werken. Eerst als brugwachter en later voer ik met een patrouilleboot door de stad.’

STADSDEEL OOST ‘Als coördinator van Stadsdeel Oost heb ik te maken met alles wat er in, op en aan het water gebeurt. Woonboten die verplaatst moeten worden, evenementen waarbij nautisch advies nodig is, het vrijhouden van de doorvaart voor schepen, klachten van bewoners over overlast en controle op bestemmingsplannen. De gemeente Amsterdam is mijn werkgever en voor de bewoners ben ik aanspreekpunt. In zekere zin zit ik tussen twee vuren in.’ ONRECHTVAARDIG ‘Want soms ervaren bewoners een maatregel als onrechtvaardig. Het bestuur kijkt breder dan de betrokken bewoners – er spelen meer belangen. Mijn werkgever verlangt dat ik de regels uitvoer. Maar ik kijk ook hoe het feitelijk uitpakt en probeer de bestuurders soms een andere richting op te laten kijken. Wanneer ik daarbij vier van de tien keer succes heb, heb ik er vrede mee.’ VERPLAATSEN ‘Als een kade moet worden aangepakt, zullen de woonboten verplaatst moeten worden. Dat kan niet zomaar. De bakker zit op de hoek, kinderen gaan in de buurt naar school. Als je gezinnen verplaatst, kan dat grote impact hebben. Daarom is het belangrijk om eerst rustig met de mensen te praten over de manier waarop dat gebeurt en op welke plek ze tijdelijk kunnen wonen. Een huis kun je ook niet zomaar verplaatsen.’

Harm Elgersma woonark

NIEUWE WET ‘Sinds vorig jaar de Wet verduidelijking voorschriften woonboten inging, worden woonboten gezien als bouwwerken. Daarom moeten ze voldoen aan de regels van het Bouwbesluit en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Aan de hand daarvan beoordelen wij of de eigenaren van nieuwe of pas verbouwde woonboten een vergunning kunnen krijgen, of dat ze hun woonboot eerst moeten aanpassen.’ SAIL ‘Een van de leukste onderdelen van mijn werk is het regelen van zaken rondom Sail Amsterdam. Ik geniet elke keer van dat evenement. De feesten, het vuurwerk, de mensen die eropaf komen en het feit dat er nooit rottigheid is. De volgende Sail is pas in 2020, maar we zijn al bezig met de voorbereidingen.’ KANTOOR ‘Sinds mijn benoeming als projectleider zit ik veel op kantoor. Toch vind ik varen het leukst. Een praatje maken, mensen aanspreken als ze te snel varen of aanmeren waar het niet mag. Op het water gaat dat heel gemoedelijk.’

THUIS ‘Ik voel me thuis op het water. Mijn ouders waren binnenvaartschippers. Toen mijn vader overleed, zijn we verhuisd naar de wal. Ik was negen.’ BUITENBOORDMOTORTJE ‘Sinds een paar maanden woon ik weer op het water. Vergeleken met de maisonnette waar we jaren woonden, ervaar ik een geweldig gevoel van vrijheid. Als ik even weg wil, start ik mijn buitenboordmotortje. Ik vind het leuk om te zien dat mijn dochter dat ook heeft. Ik ben op een schip geboren en wil er sterven.’

Ben je of ken je een bevlogen waterman of -vrouw? Mail naar redactie@vlotmagazine.nl.