In Waterman m/v portretteren we watermensen met interessante ideeën en bijzondere bezigheden op, aan en in het water. Dit keer: Erwin de Lange over fotograferen, varen in de winter en een kameleon.

Tekst: Gonneke Bonting

Wie: Erwin de Lange (50)
Werk: drukkerij, samen met compagnon
Boot: kano, surfplank, visboot en sloep
Woont: met vrouw Dionne (48) en ‘hondjes’ Indy (Amerikaanse bulldog, 45 kg) en Zen (doberman, 60 kg)
Water: de Wieden

ALTIJD PLEK

‘Samen met Dionne met het sloepje op pad. Een potje koffie mee. Dan maakt het eigenlijk niet eens uit wat voor weer het is. Of in mijn eentje met de kano of visboot zwerven door de natuur. In de winter vroeg op pad om te roofvissen. Op het water is altijd wel een plek die bij je past, hoe druk het er ook is. Dat vind ik het bijzondere van water.’

GENIETEN

‘Ondanks mijn drukke baan zoek ik het water vaak op. Ik vind dat je elke minuut alles uit het leven moet halen. En je niet te laat realiseren dat je wilt leven. Dionne heeft al jong baarmoederkanker gehad. Daardoor besef je dat je niet moet wachten. Genieten, dat is belangrijk.’

DE WIEDEN

‘Ik heb ruimte nodig. We wonen in een voormalige boerderij, midden in natuurgebied De Wieden, met veel water om het huis. Hier kan ik doen wat ik wil. We hadden evengoed op het water kunnen wonen, maar toevallig werd het deze boerderij. Als ik mijn kano in de sloot naast het huis laat zakken, kan ik rustig de hele dag doorvaren.’

VOGELS

‘Water en natuur horen bij elkaar, als je ’t wilt zien. Vanuit mijn kano of visboot en ook wel vanaf de kant fotografeer ik vogels en zoogdieren. Zowel in de Wieden als in andere natuurgebieden. Door de foto’s op mijn website laat ik mensen meegenieten van mijn natuurbelevingen.’

WINTER

‘Ik vaar de hele winter. Bijna niemand is dan zo gek om het water op te gaan. Het is vaak doodstil. Met een beetje mazzel komt er een ree of een buizerd vlakbij. Door de kano af en toe even uit het water te tillen, kom ik overal waar ik wil. Tegen de kou kan ik
me kleden. En door de inspanning van het kanoën krijg je het vanzelf warm.’

DRUK

‘Precies het omgekeerde van de rust die ik op het water vind, kom ik tegen in mijn werk. De drukkerij draait vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. Er werken inmiddels 82 mensen. We drukken tijdschriften, waaronder VLOT, en boeken voor uitgevers in het hele land. Ik ben heel veel onderweg.’

HOKJES

‘Ik ben een kameleon. Mensen plaatsen elkaar gemakkelijk in hokjes. Maar heel vaak voel ik me in verschillende van die hokjes thuis. Ik heb een baan waarvoor ik vaak een pak draag, maar thuis draag ik een baseballpet en sneakers. Ik houd van de natuur, maar ben ook gek op mooie auto’s. Zowel de drukte van het ondernemerschap als de rust op het water geeft me onafhankelijkheid.’

ANGST

‘Water staat voor mij voor ruimte en vrijheid. Maar je kunt water ook associëren met angst. Als kind ben ik er wel eens in gevallen, terwijl ik nog niet kon zwemmen. Ik zie het nog zo voor me. Toch heb ik daar gelukkig geen waterangst aan overgehouden. Ik ben geboren en getogen op het water. Mijn moeder was brugwachter in Meppel en we woonden op een ark bij de brug.’

WATERSPORT

‘Mijn voorliefde voor water is in die tijd begonnen. Mijn vader ging vaak met me zeilen, varen met ons kruisertje en vissen. En als tiener ging ik windsurfen. Zwemmen en snorkelen doe ik ook graag. Mijn plek is gewoon in, op en onder het water.’

Dit artikel verscheen eerder in de papieren uitgave van VLOT. Ben je of ken je een bevlogen waterman of -vrouw? Mail naar redactie@vlotwaterwonen.nl.

MEER WETEN OVER ERWIN?

dewiedenfotografie.nl
veldhuismedia.nl