Waterbewoners Cassandra en Paul zeilen met hun drie kinderen de wereld rond. Via VLOT en vlogs houden ze ons op de hoogte. Deze keer: Frans-Guyana.

Tekst Cassandra Hensen

We zijn in een klein haventje in de buurt van Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana. De gemeenschap is klein, maar enorm vriendelijk: iedereen wil ons advies geven. Dat geldt ook voor de Nederlandse Martijn, die we in de supermarkt ontmoeten. Hij vertelt ons dat er nog geen driehonderdduizend mensen in Frans-Guyana wonen, en dat het land honderd procent Frans is. ‘Maar er gebeurt hier weinig,’ zegt Martijn. ‘En dat is precies wat ik er zo heerlijk aan vind.’

Dure sla

Dat gevoel van rust ervaren wij ook: het is heerlijk om na zoveel dagen op zee even niets te hoeven en de jungle te kunnen ontdekken. Al hebben we na een paar dagen provianderen in dit bizar dure land (acht euro voor een zak sla!) ook wel weer behoefte aan wat reuring. We vertrekken naar Duivelseiland, het eiland waar de Fransen in het verleden hun gevangenen naartoe stuurden, en pakken ook Kourou mee, de tweede stad van Frans-Guyana.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Waterbewoners op wereldreis

Dertien weken carnaval

De grootste trekpleister in Kourou is het Europese luchtvaartcentrum, maar ook het carnaval is niet te missen. De paus beslist elk jaar over de duur ervan en heeft dit jaar voor acht weken gekozen. Voor de Brabanders die hun ogen nu niet kunnen geloven: het record staat op dertien weken.

Versierde buggy

We worden uitgenodigd om mee te lopen in de zaterdagoptocht van het carnaval. Iedereen is uiteraard verkleed en de achterhoede bestaat uit lopende trommelaars. Met een versierde buggy voor onze kleine Lucas dansen we vrolijk mee. Het duurt maar een paar uur, maar we hebben de tijd van ons leven.

Bultrugwalvis

Na het carnaval is het tijd om afscheid te nemen en weer verder te varen. We gooien de trossen los en varen de geul uit richting Suriname. In de vaargeul worden we verrast door een bultrugwalvis. Wat een vriendelijk en rustig dier. Precies zoals we ons Frans-Guyana zullen herinneren. Los van het carnaval, dan.

Waterbewoners Paul en Cassandra hebben hun woonboot in Amsterdam tijdelijk verruild voor een varende boot, de catamaran Dappere Dodo. Daarmee zeilen ze rond de wereld, samen met hun kinderen Katie (5), Victor (3) en Lucas (1). Je kunt ze volgen via hun websiteInstagram en YouTube – en natuurlijk via vlotmagazine.nl!

Bekijk ook de vlog bij deze blogpost: