Wat te doen met al het plastic afval dat de Nieuwe Maas vanuit het binnenland meeneemt naar de zee? Ramon Knoesters van CLEAR RIVERS recyclet het materiaal tot drijvende parken en creëert zo een waar paradijs voor meerkoeten, andere watervogels en vissen. Prachtig!

Plastic afval vormt een structureel probleem in open wateren. Via rivieren komt een groot deel van het zwerfafval terecht in zeeën en oceanen, waar het onderdeel wordt van de wereldwijde vervuiling. ‘Het water is in veel Nederlandse steden het laagste punt, waardoor afval zich helaas verzamelt in onze rivieren’, zegt Knoester tegen Architectenweb.

‘Als we in de stad en in de Rotterdamse haven al het plastic opvangen, voorkomen we actief de groei van de plastic soep in onze zeeën en oceanen. Rotterdam kan een schoolvoorbeeld worden voor havensteden overal ter wereld. Onze ‘Recycled Parks’ zijn een belangrijke stap richting een plasticvrije rivier.’ In onderstaande video kun je zien hoe deze slimme innovatie wordt gemaakt.

 

Nestruimte en beschutting

In de zeshoekige drijflichamen groeit beplanting en er ligt een watergeul van een halve meter diep. Niet alleen meerkoeten hebben daar plezier van. Ook andere vogels, vissen en micro-organismen vinden er voeding, nestruimte en beschutting. Dat is goed te zien op de foto hieronder. Dit drijvende park bood plaats aan maar liefst twee zwanen, een aantal Nijlganzen én de nestjes van een meerkoet en een fuut. Dat willen wij ook wel voor de deur!

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen: Facebookpagina Clear Waters & Architectenweb