Cor Goudriaan stopt met zijn advocatenpraktijk – en ook met deze rubriek. We geven hem nog één keer het woord.

De laatste keer politiek & recht. Hoe voelt dat?
‘Onwennig. Ik stop op 1 juli 2019 met mijn advocatenpraktijk en ik denk dat het heel gek zal zijn om mijn kennis over woonboten niet meer in te zetten voor de woonbotenwereld en voor VLOT. Extra onwennig is dat ik direct daarna van het water af ga. Na 44 jaar verhuis ik naar de wal.’

Vanwaar die stap?
‘Vanwege de gezondheid van mijn vrouw gaan we op het zand wonen, in Drenthe. Het lijkt me heerlijk om ook daar op mijn eigen erf rond te banjeren en te genieten van de omgeving en de Drenten. Maar er is daar in de verste verte geen woonboot te bekennen, dus het is wel een aardig radicale breuk met de woonbotenwereld.’

Nou en of. Waarom ben je ooit begonnen met schrijven voor VLOT?
‘Ik vond het motiverend om mijn ervaring op zo’n manier te delen dat woonbootbewoners er ook echt iets aan hadden. Daarnaast was het goed voor mijn naamsbekendheid – zeker de laatste jaren heb ik me met mijn praktijk hoofdzakelijk gericht op waterwonen.’

Welk stuk is je het meest bijgebleven?
‘Alle stukken die te maken hadden met de bouwwerkkwestie: de verandering in de rechtspraak die inhield dat woonboten opeens bouwwerken werden. Dat had een enorme impact op de rechtspositie van woonbooteigenaren, vandaar dat de wetgever met de Wet verduidelijking voorschriften woonboten kwam, die inmiddels in werking is getreden. Ik heb het altijd eigenaardig gevonden dat je als regering een wet moet maken die voorschriften moet verduidelijken. En het lijkt erop dat de praktijk er alleen nog maar ingewikkelder op geworden is.’

Ja? Kreeg je dat terug van lezers?
‘Zeker. Veel woonbootbewoners vertelden me dat mijn stukjes hen echt duidelijkheid verschaften in al die taaie materie. Ik schijn daar geen verduidelijkingswet voor nodig te hebben. Maar dat komt ook door Annet Huizing, die tot voor kort eindredacteur van VLOT was en mijn stukken nog helderder maakte.’

Aan wie draag je het stokje over?
‘Ik zit al jaren in een clubje woonbootadvocaten dat regelmatig allerlei juridische woonbotenkwesties uit het hele land bespreekt. Als er op 1 juli nog woonbootzaken lopen in mijn praktijk, draag ik die aan een van hen over. Mijn opvolger voor deze rubriek komt ook uit dat clubje: Barry Meruma. Ook hij doet veel voor woonbootbewoners en hij is heel goed in het uitzoeken van bestuursrechtelijke kwesties. Zijn kracht is dat hij zaken goed kan verhelderen. Met de voorlopig toch nog aardig lastige regels, die bovendien voor iedereen weer anders kunnen uitpakken, is dat ontzettend fijn.’