De Britse Alison Alderton en haar man Roger Harrington wonen met hun beagle Buster op een ‘Dutch barge’ van 15 bij 3 meter. Alison vertelt hoe ze op doorreis van Engeland naar Denemarken verliefd werden op Friesland.

Tekst Alison Alderton

Toen Roger een baan aangeboden kreeg in Denemarken besloten we er met ons varend woonschip Lily naartoe te gaan. We wilden eerst naar Nederland varen, maar vlak voor de reis werd Buster ziek en daarom besloten we ons schip naar Harlingen te laten transporteren en dan verder te varen.

Friesland

Maar Roger en ik raakten zó gefascineerd door Friesland dat we er uiteindelijk twee jaar zijn gebleven. Zelf schrijf ik over de waterwegen in Europa, dus ik ben niet gebonden aan een werkplek. Maar Roger had zijn verplichtingen in Denemarken. Daarom woonden we niet fulltime op het schip.

Als wij in Denemarken waren, lag Lily in It Skipjagersgat in Westergeest, vlakbij het prachtige stadje Dokkum. Als het even kon, waren we aan boord. We voeren door heel Friesland, naar Groningen, Drenthe en Overijssel. De Turfroute werd onze favoriet, maar we waren ook veel in natuurgebied de Alde Feanen.

Alison Alderton Friesland

Toch naar Kopenhagen

Na twee jaar verlieten we Nederland dan toch, en voeren Duitsland binnen via het Haren-Rütenbrock-Kanal. Op naar Berlijn, waar we een zeer koude winter beleefden in het plaatsje Köpenick. In het voorjaar waren we dan eindelijk via de Baltische zee op weg naar Kopenhagen. We bleven een tijdje in Roskilde Fjord, zo dicht mogelijk bij Rogers werk.

Dit jaar voeren we naar Zweden en nu ontdekken we hier alle waterwegen. Maar we willen graag weer een keer naar Nederland. We zijn zo enthousiast over Friesland. Het ene moment vaar je over een groot meer of druk kanaal met veel vrachtschepen en dan opeens ben je helemaal alleen op een smal water omgeven door riet, weg van de drukte. Magisch.

Alison heeft een boek geschreven over twaalf jaar reizen over waterwegen in Engeland, Ierland en Europa: Boating with Buster.