Kiki’s wonderlijke wereldreis is het nieuwste boek van fotograaf Ton Koene. Hij woont met zijn gezin op een boot in Amsterdam en haalde zijn inspiratie voor de reis van Kiki met haar vlot uit zijn eigen omgeving.

Tekst Gonneke Bonting Foto’s Ton Koene

Jarenlang werkte Ton Koene (55) in crisisgebieden. Eerst als coördinator bij Artsen zonder Grenzen en daarna als freelance documentairemaker en nieuwsfotograaf. Hij won een World Press Award en de Zilveren Camera, en reisde naar onder meer de Noordpool, woestijnen en het Amazonegebied. ‘Na drie jaar in Afghanistan, waar ik voor de Volkskrant werkte als oorlogsfotograaf, was ik moe,’ zegt Ton. Hij nam ruim een jaar ‘rust’ door een schip te kopen, de spits Pierre, en die om te bouwen tot woonschip. Sindsdien woont hij in een insteekhaven aan het IJ in Amsterdam.

Ton maakt fotoboeken, educatieve boeken en reportages. Toen zijn buurmeisje op een dag een houten vlot kreeg, dacht hij: wat nou als ze een keer op dat vlot in slaap valt, losraakt van het schip en het IJ op drijft?

boektonkoene1

Kijkboek

In zijn boek Kiki’s wonderlijke wereldreis laat Ton zien wat er dan allemaal kan gebeuren. Al snel sluit een meeuw zich aan bij Kiki, en samen komen ze de wonderlijkste dingen tegen. ‘Kiki is naïef en onbevangen, de meeuw juist wantrouwend en alert,’ zegt Ton. ‘Die botsing in karakters merk ik bij mezelf als ik in oorlogsgebieden werk: je stelt je open, maar bent ook altijd op je hoede.’ In het begin vindt de meeuw, de verteller in het boek, Kiki ‘altijd onverstandig, altijd onvoorzichtig, altijd onhandig’, maar in de loop van het verhaal groeien ze naar elkaar toe. Aan het eind zegt de vogel: ‘Ze zal altijd wel een beetje raar blijven. Maar ze is ook dapper. En slim. Avontuurlijk. En lief.’

Kiki’s wonderlijke wereldreis is echt een kijkboek. ‘De beelden zijn een combinatie van foto’s en illustraties,’ zegt Ton. ‘De achtergronden zijn foto’s, maar alle elementen heb ik erin gezet. Daarvoor heb ik mijn fotoarchief gebruikt. Daar komen ook het vlot, alle plankjes, de patrijspoort, de reddingsboei, de peddel, het anker en alle andere onderdelen vandaan.’

Kiki’s wonderlijke wereldreis, Uitgeverij Clavis, € 18,95.