Hoera,woonschip Zwartewater is winnaar van de VLOT-verkiezing Woonboot van het Jaar 2023

Een ligplaats kopen, je nieuwe schip passend maken voor de locatie, het zelf ontwerpen en realiseren: het leverde Thijs de Ruiter en Albertiene Dedel de felbegeerde titel voor hun woonschip op: Woonboot van het Jaar 2203! Volgens de vakjury klopt alles aan het voormalige vrachtschip in Amsterdam, dat met relatief beperkte middelen en ingrepen is omgetoverd tot een prachtige, nagenoeg energieneutrale woning.

Architect Thijs slaagde erin het voormalige vrachtruim om te toveren tot een lichte en ruime woning met veel glas, waardoor het schip een gevoel van openheid en verbondenheid met de omgeving krijgt. Zo is in de zithoek vlak boven de waterlijn een metersbreed horizontaal raam uit de romp gezaagd, wat een geweldige beleving biedt. Een glazen wand scheidt de woonkamer en de keuken. Daardoor ontstaat een huiselijke sfeer, zonder de ruimtelijkheid te verliezen. De enorme bananenplanten geven het gevoel van een botanische tuin – door het overvloedige licht zijn ze in een jaar van 40 centimeter tot aan het dek gegroeid!

Het volledige juryrapport lees je hier. En bekijk vooral ook de foto’s van woonschip Zwartewater!

Publieksprijs
De publieksprijs ging naar woonark De Golf in Alkmaar. Gerbrand Dros en Evelyn Visschedijk verzamelden de meeste online stemmen. Bekijk hier alle foto’s van de publiekswinnaar.