Hoewel veel mensen waterwonen door onze woelige watergeschiedenis nog steeds zien als een typisch Nederlandse aangelegenheid, dobberen er ook over de grens genoeg mooie waterwoningen. The New York Times portretteerde laatst een aantal waterbewoners uit de Verenigde Staten. Leestip!

‘Door het hele land kiezen mensen ervoor om op een woonboot te gaan wonen,’ schrijft journalist Alyson Krueger in haar artikel. Vervolgens laat ze een paar van die mensen aan het woord: Aislyn Greene and Jeannie Cruz, die samen een woonboot kochten in Sausolito; Kevin Wright en Colette Gabriel, die op een jacht in Chicago wonen; en Pavel Kocourek, die een zeilboot in de Bronx heeft omgetoverd tot zijn thuis.

Wat we misschien wel het leukste vonden aan dit artikel is hoeveel overeenkomsten het Amerikaanse waterwonen heeft met onze eigen situatie. Ook daar worstelen ze in de winter met bevroren waterpompen. Ook daar slaan ze aan het ontspullen vanwege het ruimtegebrek: ‘Als je 100 paar schoenen hebt, gaat het niet lukken.’ En ook daar noemen ze allemaal de rust, de vrijheid en de prachtige views die dat alles ruimschoots compenseren.

Meer lezen? Hier vind je het hele artikel.

Foto: Matthew Millman