Stel je voor: je ontvangt een brief van de gemeente waarin staat dat de kade waar jouw boot aan ligt behoorlijk is verzakt en dat je boot binnen drie maanden tijdelijk wordt verplaatst. Het overkwam de waterbewoners aan De Binnenkant (Waalseilandsgracht) in het centrum van Amsterdam. De komende jaren zullen meer waterbewoners hiermee te maken krijgen.

Meer dan 200 kilometer kademuur in Amsterdam – met in totaal 1.700 (!) woonboten – is er slecht aan toe. Op sommige stukken dreigt zelfs instortingsgevaar. Omdat er onvoldoende geld en capaciteit is om alle kades meteen te vervangen, besloot de gemeente te beginnen met het veiligstellen van de kades.

Noodpontons

In 2022 was het de beurt aan de Waalseilandsgracht. Vóór de bestaande kade werd een stalen nooddamwand geplaatst, die zestien meter de grond in ging. De woonboten werden tijdens de werkzaamheden verplaatst en afgemeerd aan noodpontons, en konden pas terug toen de tijdelijke damwand en toegangssteigers waren gerealiseerd. Over een jaar of tien begint het echte herstelwerk van deze kade pas.

VLOT ging op pad naar De Binnenkant en sprak twee kadebewoners van het eerste uur: Pien Schepel en Charles Schrijver. In VLOT 44 van juni 2022 lees je hun verhaal.

 

 

Hier zie je een filmpje van de verplaatsing van woonboot “Het Wiechertje” afgelopen mei.

 

De gemeente Amsterdam maakte – samen met de woonbootverenigingen en bootbewoners – een protocol voor het verplaatsen van woonboten. Deze bieden woonbootbewoners duidelijkheid over de uitgangspunten, werkwijze en te volgen stappen bij een toekomstige verplaatsing. Zie ook deze pdf: 03045-Tijdelijke verplaatsing woonboten – RGB-WEB