De VLOT-verkiezing Woonboot van het Jaar 2020 is van start! Ook dit jaar maken drie genomineerde waterwoningen kans op de eretitel ‘Woonboot van het Jaar’. Wie gaat er vandoor met de publieksprijs? Dat bepaal jij!

De Woonboot van het Jaar-verkiezing wordt sinds 2014 georganiseerd door VLOT. Met deze verkiezing laten we zien hoe mooi het waterwonen is – en waar we in Nederland goed in zijn: bouwen op het water.

In het jubileumjaar van VLOT is dit feestje extra feestelijk! En vanaf vrijdag 15 oktober kun jij online stemmen op jouw favoriet. Op vrijdag 29 oktober maken we de winnaar bekend tijdens de prijsuitreiking in Amsterdam.

KLIK HIER OM METEEN JE STEM UIT TE BRENGEN!

De genomineerden

Uit alle inzendingen koos de vijfkoppige jury drie genomineerden. Dit jaar zijn dat varend woonschip Frisia XV in Amsterdam, woonark Ark van Kiek in Oud Ade en waterwoning Floating Home in Amsterdam. Kijk je mee?

1. Varend woonschip Frisia XV, Amsterdam

Met maar liefst zeven kinderen op een woonboot wonen? Dan heb je genoeg ruimte nodig! Op varend woonschip Frisia XV zit dat wel goed. Maurice van Eck en Sandrine Willemars lieten een luxe woonschip ontwerpen in moderne nautische stijl. Met huiswerkplekken voor elk kind, een kookeiland, dj-set, dansvloer én bioscoop aan boord hoeft dit gezin zich nooit te vervelen.

2. Woonark Ark van Kiek, Oud AdeKiek van der Poel wilde zelfvoorzienend én dicht bij de natuur leven. En dus liet ze de ark waar ze geboren en getogen is verbouwen tot een plek die precies bij haar past. Eyecatcher is het 12 meter lange panoramaraam dat bijna de volledige breedte van de ark bestrijkt. Zo kun je koken én badderen met uitzicht. De doordachte details maken deze persoonlijke ark helemaal af.

3. Waterwoning Floating Home, Amsterdam
De favoriete ruimte van Anouk Kamminga, Wieger Uffink en hun twee zoons? Dat verandert elk seizoen! In en rondom hun zwarte houten watervilla kunnen ze het hele jaar door genieten. De ark valt op door het gedraaide dak, de grote gemeenschappelijke leefruimte en de geweldige lichtinval, die op elke verdieping anders is.

Stem op jouw favoriet!

Op de Woonboot van het Jaar-website vind je alle foto’s van de drie genomineerde woonboten. Daar lees je ook wat deze waterwoningen zo bijzonder maakt. Weet je al wat jouw favoriet is? Breng dan meteen je stem uit! Twijfel je nog? Je kunt stemmen tot donderdag 28 oktober.

Over de Woonboot van het Jaar-verkiezing

Waterwoningen doen tegenwoordig niet meer onder voor vrijstaande villa’s op de wal. Toch was er tot voor kort geen enkele bouw- of architectuurprijs voor de woonboot – terwijl die om een heel eigen waardering vraagt. Daarom organiseert VLOT sinds 2014 de Woonboot van het Jaar-verkiezing.

Met deze verkiezing willen we laten zien hoe mooi en divers wonen op het water is. Het doel: een betere regelgeving voor wonen op het water en meer erkenning voor deze bijzondere levensstijl. Want hoewel veel mensen waterwonen nog steeds zien als bohemien, is het tegenwoordig een heel bewust gekozen manier van leven.

Ook meedoen? Geef je op voor de Woonboot van het Jaar 2021!
Psst, woon jij in een droomark die in 2021 is opgeleverd? En zou je jouw waterwoning volgend jaar ook graag in dit rijtje terugzien? Geef je dan nu alvast op voor de verkiezing Woonboot van het Jaar 2021! Je kunt je aanmelden tot 31 januari 2022.