De Rotterdammers hebben de smaak te pakken! Ze hebben natuurlijk die prachtige Floating Farm al, en nog dit jaar wordt er in de Rijnhaven ook een duurzaam drijvend kantoor gebouwd. Mooie ontwikkeling, vinden wij.

Dat ze in Rotterdam gek zijn op water, dat wisten we natuurlijk al een tijdje. Niet voor niets stond ons septembernummer in het teken van de havenstad. Het was in onze ogen dus puur een kwestie van tijd voordat ze verder zouden gaan bouwen op het water. En ja hoor: nu hebben die plannen eindelijk een concrete vorm.

Groener dan groen

Het kantoorgebouw in kwestie, dat ter hoogte van filmhuis LantarenVenster in de Rijnhaven komt te liggen, is van de Global Commission on Adaptation (GCA). Die organisatie ontwikkelt en deelt kennis over klimaatverandering en duurzaamheid. Niet gek dus dat het een groener dan groen project wordt: het kantoor wordt zelfvoorzienend, energieneutraal én circulair. En doordat voor de bouw vooral hout wordt gebruikt, is de koolstof-footprint minder groot dan gebruikelijk. De bouw start in april 2020 op het terrein van Van Leeuwen, aan de Maashaven. Daarna wordt het kantoor naar de Rijnhaven versleept.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

drijvend kantoor

Zelfs een drijvend zwembad

Het kantoor van de GCA krijgt een restaurant met een groot buitenterras en een drijvend zwembad. Met zonnepanelen wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn en voor koeling wordt gebruikgemaakt van het water uit de Rijnhaven. De overhangende verdiepingen van het gebouw zorgen voor permanente zonwering en door grote ramen stroomt er veel daglicht het kantoor binnen. Het gebouw krijgt een restaurant met een groot buitenterras, en als speciale toevoeging zelfs een drijvend zwembad.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

drijvend kantoor

Als alles volgens plan gaat, zullen burgemeester Ahmed Aboutaleb en GCA-voorzitter Ban Ki-moon het kantoor in oktober van dit jaar openen tijdens de internationale Summit on Adaptation. Wij houden je op de hoogte!

Bron: dearchitect.nl