De VLOT-verkiezing Woonboot van het Jaar 2021 is van start! Ook dit jaar maken drie genomineerde waterwoningen kans op de eretitel ‘Woonboot van het Jaar’. Wie gaat er vandoor met de publieksprijs? Dat bepaal jij!

De Woonboot van het Jaar-verkiezing wordt sinds 2014 georganiseerd door VLOT. Met deze verkiezing laten we zien hoe mooi het waterwonen is – en waar we in Nederland goed in zijn: bouwen op het water.

En vanaf vrijdag 9 september kun jij online stemmen op jouw favoriet. Op vrijdag 23 september maken we de winnaar bekend tijdens de prijsuitreiking in Amsterdam.

KLIK HIER OM METEEN JE STEM UIT TE BRENGEN!

De genomineerden

Uit alle inzendingen koos de jury drie genomineerden. Dit jaar zijn dat woonschip Vasco in Amsterdam, woonark Aracana in Amsterdam en varend woonschip Actief in Leeuwarden. Kijk je mee?

1. Woonschip Vasco, Amsterdam

Stel je hebt een ligplaats van ‘slechts’ 25 meter lang maar wel 6 meter breed en je mag er géén ark neerleggen. Gijs en Connie bouwden een ‘nautische nepboot’. Woonschip Vasco is het eerste stalen nieuwbouwschip in Nederland waarvoor een bouwvergunning werd verkregen. Knap staaltje laveren!

2. Woonark Aracana, Amsterdam

Ken je de lijfspreuk van Pipi Langkous? ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.’ Martien en Anke zijn er fan van en stroopten hun mouwen op. Zij bekeken talloze DIY YouTube-filmpjes en haalden duurzame bouwmaterialen uit Letland. Woonark Aracana is helemaal zelf gebouwd.

3. Varend woonschip Actief, Leeuwarden

Schip ahoy! Als varen je beroep is, moet je toch ook kunnen varen in je vrije tijd? Zo gezegd, zo gedaan. Michel en Toziena toverden woonschip Actief uit 1931 om in originele staat met slimme walaansluitingen. Puzzelen over afmeren aan bakboord of stuurboord is er niet meer bij.

Stem op jouw favoriet!

Op de Woonboot van het Jaar-website vind je alle foto’s van de drie genomineerde woonboten. Daar lees je ook wat deze waterwoningen zo bijzonder maakt. Weet je al wat jouw favoriet is? Breng dan meteen je stem uit! Twijfel je nog? Je kunt stemmen tot vrijdag 23 september 12.00 uur.

Over de Woonboot van het Jaar-verkiezing

Waterwoningen doen tegenwoordig niet meer onder voor vrijstaande villa’s op de wal. Toch was er tot voor kort geen enkele bouw- of architectuurprijs voor de woonboot – terwijl die om een heel eigen waardering vraagt. Daarom organiseert VLOT sinds 2014 de Woonboot van het Jaar-verkiezing.

Met deze verkiezing willen we laten zien hoe mooi en divers wonen op het water is. Het doel: een betere regelgeving voor wonen op het water en meer erkenning voor deze bijzondere levensstijl. Want hoewel veel mensen waterwonen nog steeds zien als bohemien, is het tegenwoordig een heel bewust gekozen manier van leven.

Ook meedoen? Geef je op voor de Woonboot van het Jaar 2022!
Psst, woon jij in een droomark die in 2022 is opgeleverd? En zou je jouw waterwoning volgend jaar ook graag in dit rijtje terugzien? Geef je dan nu alvast op voor de verkiezing Woonboot van het Jaar 2022! Je kunt je aanmelden tot 31 januari 2023.