Als je de nieuwste VLOT hebt gelezen, weet je dat VLOT vrienden nodig heeft (doneer en zeg het voort!). Maar waarom allerliefste hoofdredacteur Renate door columnist Hans Sibbel nou toch een ‘bitch’ werd genoemd? Dat lees je in deze column, die Hans in 2014 schreef voor VLOT.

 

BITCH


Crowdfunding. Vroeger heette dat gewoon bedelen, nu is het crowdfunding. Sexy. Je hoort erbij. Je maakt de wereld mooier. Je leeft. Je draagt bij aan de samenleving. Opwindend. Een goed gevoel. Nog een keer sexy. En het is een klein bedrag, dus je merkt het eigenlijk niet. Weer dat goede gevoel. En nog een keer sexy.

Denk even aan een heerlijke dag aan het strand of een geweldige wandeling. Of een dagje skieën in de zon in een topgebied buiten het seizoen. Dat je daarna rozig bent. Van lekker de hele dag buiten. Even heet douchen. IJskoud biertje. Zonsondergang. En hou dat gevoel vast. Maak nu 10 euro over aan VLOT.

Dank u. Dat was makkelijk toch?
Renate, hoofd ‘alles’ van dit blad, vroeg mij of ik onder uw aandacht wilde brengen dat dit heerlijke eigenwijze fijne sexy glossy – dat je alleen kunt krijgen als je ook echt op het water woont, dat zijn wij, select groepje – zonder een tientje vrijwillige bijdrage niet meer uit kan. En voor de duidelijkheid: ik doe dit pro bono. Voor de gratis. Noppo de luxe. Omdat ik het leuk vind dat Renate mij eens per drie maanden een opdracht geeft. En ik vind het leuk om in opdracht te schrijven. Hoef ik zelf niks te bedenken. Heerlijk.

En vooruit, omdat u die tien euro hebt overgemaakt, krijgt u een primeur: Renate is de enige ooit die een column van mij geweigerd heeft. Oja! The bitch.

Ze zal wel gelijk hebben gehad. Als u nog een tientje overmaakt, zeg ik wat er gebeurd is. Dank.

Ik had een column over spinnen. Wij woonden net op onze ark en we werden gaga. Overal spinnen. Honderden. En ze schijten, poepen, sorry Renate, alles onder. En toen heb ik in een column beschreven hoe we dat probleem probeerden op te lossen. En dat was geen verhaal geschikt voor iedereen. Dat was best heftig. Je zou er zo een post-traumatische stressdisorder aan overhouden. En daar heeft Renate me voor behoedt. Ze zei: zwak het maar een beetje af. Sterker nog, ik werd mij bewust van mijn gedrag. Ik was getergd en had me laten gekmaken door wat spinnen.

Dat is nu opgelost met die spinnen. Elke week gaat mijn vriendin met een ragebol langs de hele buitenkant. Ik kan dat niet want ik ben een keer in het water gevallen vanaf de steiger met die lange stok. Ik ben daar niet geschikt voor. En als je die spinnen maar vaak genoeg weghaalt, dan kunnen ze niet genoeg eten krijgen en geven ze het op. Dan gaan ze weg. Ja, vrienden, het ziet ernaar uit dat we hebben gewonnen. Het enige middel tegen spinnen is volharding. Oerhollandse volharding.
En als iemand nou ook nog iets weet tegen kalknagels ben ik weer een gelukkig mens.

Word vriend van VLOT of doneer

Column door Hans Sibbel, artiestennaam Lebbis. Was deel van het duo Lebbis & Jansen. Treedt nu solo op. Is lid van de Comedytrain en woont op een boot.