Hoera, de winnaar van de VLOT-verkiezing Woonboot van het Jaar 2020 is bekend! De gerenoveerde woonark ‘Ark van Kiek’ uit Oud Ade mag zich vanaf vandaag officieel ‘Woonboot van het Jaar 2020’ noemen. Volgens de jury onderscheidt de ark van bewoner Kiek van der Poel zich door de ‘eigengereidheid, durf en inzet van de maker’.

Foto’s Kathelijne Verhoef

Voor het zevende jaar op rij organiseert VLOT de verkiezing Woonboot van het Jaar. Naast de Ark van Kiek maakten nog twee waterwoningen kans op de felbegeerde titel: varend woonschip Frisia XV en waterwoning Floating Home, beiden met een ligplaats in Amsterdam.

Enthousiaste jury

‘Met eenvoudige middelen is in deze ark optimaal gebruikgemaakt van de mogelijkheden, de locatie en de wateromgeving’, schrijft de jury over de winnende waterwoning. Het meest enthousiast is de jury over hoe Kiek van der Poel haar woonwensen om weet te zetten ‘in een ark die haar als een handschoen past’.

De tekst gaat verder onder de foto’s

Panoramaraam

In het juryrapport valt precies te lezen wat de Ark van Kiek zo bijzonder maakt. Eyecatcher van de ark is een panoramaraam dat over de volledige zijde van de ark is geplaatst – het glas is maar liefst 15 meter breed. ‘Of je nou kookt of in bad zit, je hebt altijd breed uitzicht over het water. Aan de zonnige – en windvrije – walkant staat de harmonica-pui een groot deel van het jaar helemaal open, zodat je half buiten woont.’

De jury van de VLOT-verkiezing Woonboot van het Jaar 2020.

De experts hebben bovendien lof voor de slimmigheidjes die architect Theo Rooijakkers inbouwde. ‘Een sleuf boven het bed laat licht uit de daklichten in de gang én op het bed vallen. (…) Uit de wand komen twee velletjes wc-papier; de rollen zijn weggewerkt in de kast erachter. In de bedstee is het nachtkastje een vakje dat aan de andere kant een kastje voor je sleutels is. Echt sympathiek wordt het als je ziet dat alles in deze ark tot in detail doordacht is.’