Tien jaar geleden ontstond het eerste prille idee. Nu is Schoonschip, de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa, bíjna af. Eerder dit jaar werden de eerste woningen al naar Amsterdam-Noord gesleept, en afgelopen week waren de volgende adressen aan de beurt. In het najaar komen er nog een paar woonboten bij en dan is de wijk echt compleet.

Foto’s Isabel Nabuurs

‘Ik weet zeker dat het lange wachten beloond gaat worden,’ zei Schoonschip-bewoner Wouter Valkenier eind vorig jaar nog in het decembernummer van VLOT. ‘Want stel je nou eens voor: een ochtendduik nemen als je wakker wordt, ’s avonds genieten van de avondzon op je zelfontworpen dakterras, en ondertussen weten dat de accu is volgeladen om de water- en warmteterugwindouche mee te verwarmen… Daar word je toch blij van?’

Spektakel

Dat Wouter niet de enige is met zo’n mooi vooruitzicht, werd wel duidelijk toen afgelopen week een groot deel van de Schoonschip-woningen naar hun kavels werden gesleept. Tussen de omstanders waren de Schoonschippers er gemakkelijk uit te pikken: die hadden allemaal een grote glimlach op hun gezicht. En ook voor ons was het een feestje om de duurzame dromen na al die jaren werkelijkheid zien te worden. Hieronder vind je een sfeerimpressie van de bijzondere dag.

Ambities

Gelukkig betekent de verhuizing niet dat er nu niets meer te dromen valt. De fysieke vorm van Schoonschip is weliswaar bíjna uitgekristalliseerd, maar de ambities blijven groot. De bewoners willen bijvoorbeeld samen eten gaan inkopen om minder afval te produceren en biologische boeren uit de buurt een afzetkanaal te bieden – en we hebben ook al iets gehoord over deelmobiliteit en drijvende tuinen. Kortom: stay tuned. Er gebeuren mooie dingen in het Johan van Hasseltkanaal.

Schoonschip Schoonschip Schoonschip Schoonschip